Nové zaměstnání a podivná PS...

• (neregistrovaný)

18. 8. 2010 15:42

Dobrý den,
    včera můj přítel uavřel nový pracovní poměr jako vrátný - informáto, který má sepsanou hmotnou odpovědnost na svěřených hodnotách dle firemní směrnice, se kterou však nebyl vůbec seznámen ani nepodepsal žádný předávací protokol....
    A také pracovní smlouva se mi nějak nezdá - nemá zde vůbec uvedeno:
    a) rodné čísllo (ani nikde jinde neuváděl a pokud vím, tak OSSZ a ZP požadují rodné čísla, tak aby jej vůbec firma přihlášila a odváděla pojistné....)
    b) není uveden týdenní pracovní doba a její rozvržení
    c) místo výkonu práce je uvedeno: "firemní pobočky", ale bližší označení místa nejsou uvedeny (což při případné pracovní cestě by byl také problém)
    d) není uveden výplatní termín ani údaj o délce dovolené
    e) v PS je uvedeno, že je zařazen do I. tarifního stupně dle mzdového předpisu firmy, ale žádný předpis ani směrnice se mu nedostala do rukou, takže vlastně ani neví za kolik pracuje. Pouze u pohovoru mu bylo sděleno, že za 48,10...
    Jak jsem tedy uvedla, pouze u údaju o mzdě má odkaz na mzdový předpis, jinak ani u jednoho bodu (tj. a až d) není žádný odkaz...
    Co má tedy přítel dělat?
    Jestli jsem našla správně, tak zaručená mzda pro jeho profesi by měla být 2.skupina prací (a to za hodinu 58,60 Kč až 64,70?
    Děkuji za vaše rady a jsem s pozdravem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 8. 2010 16:34

janča37 (neregistrovaný)

Re: nové zaměstnání a podivná PS...
      my ve firmě máme souhlas od zaměstnavatelů, kde a za jakých podmínek můžeme jeho r.č. můžeme použít
      2/ výše mzdy - měl by být aspoň ústně obeznámen podle jakých tarifů bude placen
      No ale pdkud nyní nastoupil, tak musí říct mzdové účetní as ta by mu měla podat potřebné informace nebo vedoucí

• 18. 8. 2010 16:50

VandaJ (neregistrovaný)

Ale je tento typ smlouvy vůbec platný?
      Přítel ani se mzdovkou nejednal, centrála je v Plzni, ale navštívil ho doma jeho nadřízený a dal mu podepsat dokumenty... Vzhledem k tomu, že bude přítel hlídat jeden areál v našem městě, jen tak nebude mít cestu na centrálu do Plzně - proto mě zajímá, co v takovém případě učinit za kroky. Protože se také může stát, že mu bude přislíbeno, že mu dají všechny předpisy a směrnice k nahlédnutí a skutek utek....

• 18. 8. 2010 18:47

Janča 37 (neregistrovaný)

Záleží zda už něco podepsal nebo ne.
      A nezapomínejte, že v ČR neplatí ústní dohoda !!!!!!!
      /i když lze spousty věcí domluvit ústně/, tak se stejně pak
      při nějakém problému nikoho nedovoláte,protože nemáte
      nic písemně.
      Ať požádá svého nadřízeného o nějaký mzdový výměr, výpočet dovolené, zda bude dostávat příspěvek na jídlo atd.

• 18. 8. 2010 19:35

eko (neregistrovaný)

nemá zde
      >vůbec uvedeno:
      >a) rodné čísllo (ani nikde jinde neuváděl a pokud vím,
      >tak OSSZ a ZP požadují rodné čísla, tak aby jej vůbec
      >firma přihlášila a odváděla pojistné....)
      RČ se nikde v PS uvádět nesmí, pro odvody na SP a ZP musí mít od zam-ce podepsaný souhlas na extra listu.
      >b) není uveden týdenní pracovní doba a její rozvržení
      Pracovní dobu nechávají někteří zam-telé s dalšími ustanovaními, která nemají přímo v PS, na dalším extra listu, může se to jmenovat např. Informace o právech a povinnostech vyplývajících z prac. poměru - zde může být uvedena délka dovolené, výpovědní doba, prac. doba, způsob a datum odměňování, vše s odkazem na §
      >c) místo výkonu práce je uvedeno: "firemní pobočky",
      >ale bližší označení místa nejsou uvedeny (což při
      >případné pracovní cestě by byl také problém)
      tady by mělo být jednoznačně specifikováno, KDE bude pracovat, "firemní pobočky" je opravdu široký pojem a mohou ho tak převelet třeba na Slovensko, když tam firma bude pobočku mít.
      >d) není uveden výplatní termín ani údaj o délce
      >dovolené
      viz výše
      >e) v PS je uvedeno, že je zařazen do I. tarifního
      >stupně dle mzdového předpisu firmy, ale žádný předpis ani
      >směrnice se mu nedostala do rukou, takže vlastně ani
      >neví za kolik pracuje. Pouze u pohovoru mu bylo
      >sděleno, že za 48,10...
      Mzdový výměr by měl být buď na samostatném listu nebo v PS
      >Jak jsem tedy uvedla, pouze u údaju o mzdě má odkaz na
      >mzdový předpis, jinak ani u jednoho bodu (tj. a až d)
      >není žádný odkaz...
      >Co má tedy přítel dělat?
      >Jestli jsem našla správně, tak zaručená mzda pro jeho
      >profesi by měla být 2.skupina prací (a to za hodinu
      >58,60 Kč až 64,70?
      Zam-tel nesmí porušit min.mzdu, tedy 48,10 Kč odpovídá min.mzdě. To, že podle tarifu by měl mít za hod. více, je pouze doporučení, není to striktně nařízeno.(tak nám to prezentoval kontrolor z Obl.insektorátu práce)
      >Děkuji za vaše rady a jsem s pozdravem

• 18. 8. 2010 19:39

eko (neregistrovaný)

Určitě bych požadovala to, co jsem psala - mzdový výměr, určit MÍSTO práce a určitě i vnitřní směrnici firmy. Tam se totiž může schovat něco, s čím váš přítel seznámen nebyl. Navíc by měl vnitřní směrnici podepsat

• 19. 8. 2010 9:24

pája

>RČ se nikde v PS uvádět nesmí, pro odvody na SP a ZP
      >musí mít od zam-ce podepsaný souhlas na extra listu.

Není pravda

>
      >být uvedena délka dovolené, výpovědní doba, prac. doba,
      >způsob a datum odměňování, vše s odkazem na §

dle § 37 ZP Písemná informqace zaměstnavatele o obsahu PP

>>c) místo výkonu práce je uvedeno: "firemní pobočky",
      >>ale bližší označení místa nejsou uvedeny (což při
      >>případné pracovní cestě by byl také problém)
      >tady by mělo být jednoznačně specifikováno, KDE bude
      >pracovat, "firemní pobočky" je opravdu široký pojem a
      >mohou ho tak převelet třeba na Slovensko, když tam
      >firma bude pobočku mít.
      >>d) není uveden výplatní termín ani údaj o délce
      >>dovolené
      >viz výše
      >>e) v PS je uvedeno, že je zařazen do I. tarifního
      >>stupně dle mzdového předpisu firmy, ale žádný předpis
      >>ani
      >>směrnice se mu nedostala do rukou, takže vlastně ani
      >>neví za kolik pracuje. Pouze u pohovoru mu bylo
      >>sděleno, že za 48,10...
      >Mzdový výměr by měl být buď na samostatném listu nebo
      >v PS-
      je-li mzda uvedena a sjednána v PS, nejde v žádném případě o Mzd.výměr

>>Jak jsem tedy uvedla, pouze u údaju o mzdě má odkaz
      >>na
      >>mzdový předpis, jinak ani u jednoho bodu (tj. a až d)
      >>není žádný odkaz...
      >>Co má tedy přítel dělat?
      >>Jestli jsem našla správně, tak zaručená mzda pro jeho
      >>profesi by měla být 2.skupina prací (a to za hodinu
      >>58,60 Kč až 64,70?
      >Zam-tel nesmí porušit min.mzdu, tedy 48,10 Kč odpovídá
      >min.mzdě. To, že podle tarifu by měl mít za hod. více,
      >je pouze doporučení, není to striktně nařízeno.(tak
      >nám to prezentoval kontrolor z Obl.insektorátu práce)
      >>Děkuji za vaše rady a jsem s pozdravem
      Jestlůiže už podepsal PS, tak by se měl písemně dožadovat dalších dokumentů. Jde určitě o bezp.agenturu, kde jsou takového praktiky běžné a úroveň prac.právních dokumentů je silně pochybná. Pokud se nedomůže náopravy, doporučuji zrušit PP ve zk.době a jít jinam.

• 19. 8. 2010 12:50

eko (neregistrovaný)

Jasně, že mzdový výměr nemůže být v PS, asi jsem měla rychlejší myšlenky než ruce. Mzdový výměr je zvlášť nebo v PS je mzda specifikována. Ale co mi vrtá hlavou je to RČ. Bylo mi vtloukáno do hlavy, že dle zákona o ochraně osobních údajů nesmí v PS smlouvě figurovat RČ. Jak to tedy je?

• 19. 8. 2010 13:14

pája

Může, když máte písemný souhlas zam-ce s jeho využitím pro potřeby zam-tele a úřadů, to lze dát přímo do ujednání PS, zatím jsem se u klientů nesetkal s problémem, pokud jsem jim to tam dával do návrhu PS.

• 19. 8. 2010 13:17

all (neregistrovaný)

Docela jednoduše - podepíšete-li pracovní smlouvu, ´kde je rodné číslo, tak zároveň tím dáte souhlas k tomu, aby v té smlouvě bylo. Kdybyste nechtěla aby tam bylo, tak smlouvu prostě nepodepíšete. Ale stejně zaměstnavateli jste povinna rodné číslo poskytnout pro to, aby on mohl plnit své povinnosti, které mu ukládá zákon, takže není žádný důvod, proč by ve smlouvě nemohlo být. To kdysi probíhaly takové vzrušené diskuze kolem RČ.

• 19. 8. 2010 13:24

VandaJ (neregistrovaný)

takže o zbývající informace jedině požádat, aby vůbec věděl týdenní rozsah práce a Kč/hodinu.... chjo

• 19. 8. 2010 13:35

Kara (neregistrovaný)

Toto mu musí zaměstnavatel sdělit i bez žádosti.

• 19. 8. 2010 13:50

VandaJ (neregistrovaný)

no ale když nesdělil, tak by se měl tedy zajímat sám... asi?

• 19. 8. 2010 13:53

all (neregistrovaný)

§ 37 Informování o obsahu pracovního poměru
      (1) Neobsahuje-li pracovní smlouva údaje o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru, je zaměstnavatel povinen zaměstnance o nich písemně informovat, a to nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru; to platí i o změnách těchto údajů. Informace musí obsahovat

a) jméno, popřípadě jména a příjmení zaměstnance a název a sídlo zaměstnavatele, je-li právnickou osobou, nebo jméno, popřípadě jména a příjmení a adresu zaměstnavatele, je-li fyzickou osobou,
      b) bližší označení druhu a místa výkonu práce,
      c) údaj o délce dovolené, popřípadě uvedení způsobu určování dovolené,
      d) údaj o výpovědních dobách,
      e) údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení,
      f) údaj o mzdě nebo platu a způsobu odměňování, splatnosti mzdy nebo platu, termínu výplaty mzdy nebo platu, místu a způsobu vyplácení mzdy nebo platu,
      g) údaj o kolektivních smlouvách, které upravují pracovní podmínky zaměstnance, a označení účastníků těchto kolektivních smluv.

• 19. 8. 2010 13:55

VandaJ (neregistrovaný)

super, takže si měsíc počká a pak uvidí - přinejhorším ukončí pracovní poměr....

• 19. 8. 2010 13:57

eko (neregistrovaný)

Aha, takže oba způsoby jsou tedy OK. My RČ nemáme v PS, máme na extra listu od zam-ce souhlas s poskytnutím jeho RČ pro účely ZP, SP, FÚ,...podepsaný zam-cem. Teď dělám PSy pro jiného "zam-tele " a taky tam RČ neuvádím, zatím nikdo proti tomu nic nenamítal, ani kontrola z Oblast.inpektorátu práce.

• 18. 8. 2010 19:35

xJ (neregistrovaný)

§ 34 zákoníku práce
      (1) Pracovní smlouva musí obsahovat
      a) druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat,
      b) místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce podle písmene a) vykonávána,
      c) den nástupu do práce.
      Rodné číslo se do pracovní smlouvy nesmí uvádět a pokud ano, tak pouze se souhlasem zaměstnance, ostatní náležitosti pracovního poměru řeší § 37 - informování o obsahu pracovního poměru.

• 20. 8. 2010 12:54

Jitule (neregistrovaný)

Jen bych reagovala na uvedené místo výkonu práce. Jestli to máte tak jak popisujete, potom si mohou s přítelem libovolně "šoupat" podle potřeby z pobočky na pobočku. Pokud zruší tu v místě bydliště, mohou ho převést bez jeho soushlasu na jinou.
      Je lepší se radit a PS zkoumat před jejím podpisem.
      K cestovním náhradám uvádím § 34 ZP:
      (2) Není-li v pracovní smlouvě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad, je pravidelným pracovištěm místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).