Povinná žádost o neplacené volno

• (neregistrovaný)

25. 8. 2010 7:55

Chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku, když nám zaměstnavatel sdělil, že si máme všichni v určitý den požádat o neplacené volno. Jako důvod bylo uvedeno, že je nutné do konce roku ušetřit na mzdách a provozních nákladech.Tváří se to jako samostatná iniciativa zaměstnance, které bude kladně vyhověno, ale je to vlastně takové nepovinně povinné. Řekli nám, že nás nutit nemohou, že se jedná o určitou formu "dohody", ale pokud se nedohodneme, bude na to do budoucna pamatováno. Co si o tom prosím myslíte? Já to chápu jako klasické obcházení zákona.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2010 8:45

Jitule (neregistrovaný)

Re: Povinná žádost o neplacené volno
      Zajímavý článek k této problematice jsem před chvílí četla na těchto stránkách:
      http://www.pracovniradce.cz/pracovni-pravo/vznik-zmeny-ukonceni-pp/429-pracovni-volno-a-castecna-nezamestnanost
      Bohužel, asi si moc nepomůžete. Pokud na "dohodu" nepřistoupíte, můžete si přivodit více starostí. Je to na uvážení každého zaměstnance.

• 25. 8. 2010 11:18

LenaS (neregistrovaný)

zkuste se domluvit všichni hromadně, že na nic takového nepřistoupíte. Pokud zaměstnavatel nemá práci, je povinen vám platit náhradu 100%, viz zák. práce. Proč se dobrovolně okrádat o peníze? Obzvlášť při takových výhružkách.

• 25. 8. 2010 11:30

all (neregistrovaný)

Super rada - nemá-li práci dá polovině výpověď pro nadbytečnost.

• 25. 8. 2010 11:37

Han.a (neregistrovaný)

Vzhledem k tomu, že mám smlouvu na dobu určitou do března 2011, tak jsem "souhlasila". Mimochodem nejedná se o soukromý sektor. Jinak díky za poznatky.

• 25. 8. 2010 13:21

beta (neregistrovaný)

Myslím, že je dobře, když se o sebe dokáže z-ec "vzít" a ví na co má právo a jaké jsou jeho povinnosti, ale doba je tak trochu jiná. Pokud práci chcete, myslím, že jste dobře udělala. Přesně jak píše tuším all k předcházející odpovědi - abyste se domluvili a že nepodepíšete - napsala "super rada", souhlasím s ní. Všichni víme v jaké době žijeme, z-telé mají problémy, zkouší všechny legální i nelegální cesty, jak udržet výrobu a z-ce, věřte, že není v jeho zájmu vyházet lidi, ale udržet výrobu, protože i to samotné jednatele a společníky drží - myslím tím teď klasickou výrobu, ne pračky peněz, takže leckdy i z-ci rádi přistoupí na - pro ně - nevýhodnou dohodu, ale je lepší oželet pár stovek než pár tisíců. Samozřejmě, že jsou lidi, kteří by na toto nepřistoupili, ale to je každého věc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).