Oznámení o hm.odpovědnosti a §52f

• (neregistrovaný)

29. 8. 2010 20:23

Dáváme zaměstnancům podepsat oznámení o hmotné odpovědnosti (když vyrobí vědomě zmetek a neodčiní v původní stav, tak mu po písemném oznámení dmůžeme dát výpověd dle § 52f ZP) - je to v pořádku, nemá to být 52 g? když pracovníci nepostupují podle pracovního postupu, ulehčují si práci a tím vyrábí zmetky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2010 21:15

alen1 (neregistrovaný)

Re: oznámení o hm.odpovědnosti a §52f
      Celou dobu jsem si myslela, že dohodu o hmotné odpovědnosti podepisuje zaměstnanec, tam, kde může dojít ke schodku na svěřených hodnotách. A podkládá se inventarizací při uzavření.A e
      To mě tedy zajímá, jak to děláte.
      Nicméně si počkám na vyjádření právníka :-))

• 29. 8. 2010 21:39

v.e.n.d.y.

Také si počkám na názor právníka, ale myslím si, že vyrábíte pěkný paskvil a motáte hmotnou odpovědnost s porušováním pracovní kázně....

• 30. 8. 2010 8:51

libuše55 (neregistrovaný)

Omlouvám se, mám na mysli OBECNOU ODPOVĚDNOST. Je v ní napsáno, že pokud vyrobí zmetek nebo způsobí zaměstnavateli škodu vyrobením zmetku, je povinen ji nahradit až do 4,5 násobku průměrného platu nebo odčinit v původní stav. Pokud tak neučiní po písemném oznámení, hrozí mu výpověd dle §52f ZP. Jen chci vědět, zda tento § je v pořádku?

• 30. 8. 2010 12:33

vf (neregistrovaný)

V prvé řadě je důležité, zda jsou vůbec splněny podmínky vzniku odpovědnosti zaměstnance za vyrobení zmetku (tj. zaviněné porušení povinnosti, vznik škody a příčinná souvislost mezi poruš. pov. a vznikem škody). Nesouhlas zaměstnance s náhradou škody těžko můžete považovat za porušení pracovní kázně. Porušení povinností je třeba nedodržení postupů, ale musel s nimi být řádně seznámen.
      Jinak rozdíl mezi § 52 písm. f) a g) je právě v zavinění. Zjednodušeně - u f) - "snaží se, ale nejde mu to", u g) - porušuje povinnosti, o kterých minimálně měl vědět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).