Re: minimální mzdy x minim.mzdovy tarif
a to kdyz jsme dohodnutý na 8 tis. min. mzdy, ani na socialce s tim nikdy problem nemeli, tak jim ted musim mzdu zvyšit?
pokud odpovídá zařazení zaměstnanců dle příslušné skupiny prací v NV na 1. skupinu s min. mzdou, tak je to OK. Pokud by ale měli být zařazeni ve vyšší skupině prací s vyšší min. zaručenou mzdou, tak by mohl v budoucnu nastat problém, přestože sociálka sice nyní nemá připomínky, změní se úředníček a je vymalováno.
pak to nechapu, byli jsme na několika různych kontrolach na socialce u ruznych urednic a min.mzda byla 8 tis. byli tam různe profese,nikdy s tim problem nebyl. a ted koukam do toho NV a v té 1.třídě je tak málo profese, že jsou skoro všichni ve vyšich tridach. opravdu neni ta zaručená mzda jen pro státní podniky?a státní zamestnance?
Ano, to je pravda. Ovšem, jak Leni píše, že na kontrole u sociálky neměli námitky - sociálka kontroluje hlavně, zda jsou správně vypočítaná procenta soc.poj., nesetkala jsem se s tím, že by někdy kontrolovali výši zaručených mezd, možná by mohli, ale nedělají to a proto jste neměli dosud problém. Ale toto kontroluje inspektorát práce (většinou chodí do stavebnictví a do pohostinství nebo na udání). Zaručenou výši mzdy skutečně musíte dodržovat - může se skládat ze základu plus odměna, ale toto celkem musí dát aspoň tu zaručenou. Zaručená je určena pro plný úvazek, při kratším se poměrně krátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 9. 2010 11:21
Dobrý den, vysvetli mi někdo rozdíl mezi minimální mzdou a minimální mzdovým tarifem? Máme zamestnance na minimální mzdu 8 tis. a bylo mi řečeno od známeho, že minimální mzdy jsou různé podle toho co lidi dělají. Já znám minimální mzdu ale jenom jednu a to tech 8 tis. o jiných nevim. Není min.mzdovy tarif pro státní zamestnance?
Poradí nekdo?