Skončení PP ve zk.době, nemoc a odhlášky

• (neregistrovaný)

2. 9. 2010 18:58

Dobrý podvečer,
    skončili jsme PP ve zkušební době se zam-cem, který je delší dobu nemocen. Vyplňuji klasické odhlášky na ZP a OSSZ a ted nevím, jestli budu někde uvádět ještě nemoc nebo uvedu na OSSZ kod "2" a ZP "O" a víc mě nezajímá?
    Děkuji za Váš čas

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 9. 2010 7:05

beta (neregistrovaný)

Re: skončení PP ve zk.době, nemoc a odhl
      Na odhlášky uvedete datum skončení PP, nemoc nikam neuvádíte, ani na ELDP - ten odešlete také, nemoc na ELDP uvádí sociálka. Jen vám bude nosit lístky na peníze, ty od bývalého z-ce přijímat musíte a odevzdávat na příslušnou OSSZ. Vystavíte mu i Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list), kam také uvedete datum skončení PP a předáte z-ci nehledě na to, že je nemocný.

• 3. 9. 2010 11:28

IrenaN (neregistrovaný)

moc děkuji, a na ZP odešlu také jen odhlášku... mate mě, jestli se nato vztahuje kód "N" nemoc v ochranné lhůtě nebo ne....

• 3. 9. 2010 17:21

beta (neregistrovaný)

o tom se do nekonečna také diskutuje, pokud chcete, můžete, resp. odhlásíte s kodem O a oznámíte nemoc kodem N - ale netýká se to prvních 14 kal.dnů trvání PN, hlásí se až od doby, kdy pobírá nemocenské a pokud oznámíte N, pak i oznámíte K. Ale pokud jen odhlásíte kodem O, nemůžete být postihnuta, protože zákon výslovně nenařizuje z-teli nahlašovat nemoc v OL či nemoc trvající i po skončení PP. Nemůžete oznamovat něco, co neproplácíte a nemoc z-tel neproplácí, pouze náhradu mzdy. Takže se můžete rozhodnout zda oznámíte N a K či pouze O. Je z-cova věc nahlásit nemoc v OL na své zdrav.pojišťovně, není to věcí z-tele. Pravdou je také to, že mnohdy z-ci nevědí, že je to jejich povinnost.

• 4. 9. 2010 8:47

IrenaN (neregistrovaný)

no právě a toto je človíček, který neustále mluvil, že se na to a to zeptá na inspektorátu práce, tak ať to mám vše o.k... :-)) Děkuji mocc paní Beto :-)

• 4. 9. 2010 8:57

IrenaN (neregistrovaný)

a ještě bych měla dotaz, který souvisí s tímto človíčkem - skončil 1.9.2010 a poslala jsem ho na výstupní prohlídku s tím, že jakmile mi toho 1.9.2010 předá potvzení od dokotora, tak mu hned předám zápočtový list, ale on tak do dnešního dne neučinil. Vím, že jsem povinna mu neprodleně vydat ZL - což také můžu tvrdit, že jsem ho poslala - ale jde mi o to, zda mám já - jako zaměstnavatel - někde v zákoně oporu, že mi musí odevzdat potvrzenou výstupní prohlídku (vííte, zrovna u tohoto človíčka, který nám odpracoval asi tak 10 dní a od té doby je nemocen - údajně s nervy, tak mám obavy, aby se to nepokoušel svést na nemoc z povolání, protože jeho pozice byla obch.manager...). Poradíte mi, jak ho "dokopat" k odevdání výstupní prohlídky?

• 4. 9. 2010 9:15

xJ (neregistrovaný)

Podmiňovat vydání potvrzení o zaměstnání nedodáním čehokoliv není možné, prostě mu ho musíte vydat, což neznamená poslat. Nejste povinna ho posílat. A co se týká nemoci z povolání, tak ji určitě nemohl získat u vás, když PP trval krátce a navíc byl většinu stejně nemocen. Z toho bych obavy neměla.

• 5. 9. 2010 10:15

beta (neregistrovaný)

Zaznamenala jsem, že na BC je rozšířen názor, že Potvrzení o zaměstnání není z-tel povinen zasílat, pokud si ho z-ec nevyzvedne osobně. § 313 říká, že: Při skončení pracovního poměru ... je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání. Lze polemizovat o tom co znamená vydat z-ci. Domnívám se, že vydat z-ci neznamená vystavit Potvrzení a nechat ve složce (pokud si z-ec nevyzvedne), ale vydat z-ci (pokud si nevyzvedne v den skončení PP)=zaslat takovým způsobem, abych měla doklad o vydání z-ci, v mém případě vydání=zaslání. Zaměstnavateli - dle mínění jiných - vznikají náklady a práce "navíc", problémům je vhodné předcházet. Netroufla bych si s určitostí tvrdit, že žádný právní předpis nestanoví z-teli zasílat z-ci Potvrzení o zaměstnání, když si ho z-ec nevyzvedne v den skončení pracovního poměru, protože v ZP je právě ono spojení vydat zaměstnanci. Jak může z-tel splnit literu zákona - vydat zaměstnanci tím, že Potvrzení vystaví a založí ho - komu ho z-tel vydal - sám sobě, nikoliv zaměstnanci ... Nehodlám rozpoutávat boj co znamená slovní spojení vydat zaměstnanci, sděluji pouze svůj názor a myslím, že výklady se neustále obměňují, tak, jak se obměňují události, potřeby, právníci. Zákoník práce je kuchařka pro právníky a každý právník uvaří guláš jinak ... a že ZP je, alespoň dle mého názoru, občas pěkný guláš :) Každý nechť postupuje dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

• 5. 9. 2010 10:32

xJ (neregistrovaný)

Zaměstnavateli - dle mínění jiných - vznikají
      >náklady a práce "navíc", problémům je vhodné předcházet.
      >Netroufla bych si s určitostí tvrdit, že žádný právní
      >předpis nestanoví z-teli zasílat z-ci Potvrzení o
      >zaměstnání, když si ho z-ec nevyzvedne v den skončení
      >pracovního poměru, protože v ZP je právě ono spojení vydat
      >zaměstnanci. Jak může z-tel splnit literu zákona -
      >vydat zaměstnanci tím, že Potvrzení vystaví a založí ho -
      >komu ho z-tel vydal - sám sobě, nikoliv zaměstnanci
      >... Nehodlám rozpoutávat boj co znamená slovní spojení
      >vydat zaměstnanci, sděluji pouze svůj názor a myslím,
      >že výklady se neustále obměňují, tak, jak se obměňují
      >události, potřeby, právníci. Zákoník práce je kuchařka
      >pro právníky a každý právník uvaří guláš jinak ... a
      >že ZP je, alespoň dle mého názoru, občas pěkný guláš
      >:) Každý nechť postupuje dle svého nejlepšího vědomí a
      >svědomí.

Zaměstnavatel by měl vycházet z § 334 - Obecné ustanovení o doručování zaměstnavatelem.
      1) Písemnosti týkající se vzniku, změn a skončení pracovního poměru nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, odvolání z pracovního místa vedoucího zaměstnance, důležité písemnosti týkající se odměňování, jimiž jsou mzdový výměr nebo platový výměr a záznam o porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce (dále jen „písemnost“), musí být doručeny zaměstnanci do vlastních rukou.
      (2) Písemnost doručuje zaměstnavatel zaměstnanci do vlastních rukou na pracovišti, v jeho bytě nebo kdekoliv bude zastižen anebo prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací; není-li to možné, může zaměstnavatel písemnost doručit prostřednictvím provozovatele poštovních služeb.
      Je zde jasně napsáno, není-li to možné, m ů ž e zaměstnavatel poslat poštou. Je v zájmu především zaměstnance, aby si potvrzení o zaměstnání převzal. Něco jiného je např. doručení výpovědi. Tam je v zájmu zaměstnavatele doručit tak, aby byly splněny podmínky platnosti výpovědi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).