Re: Jaké údaje evidovat o dodavatelích?
Beru zpět, Zdena to odhalila,omlouvám se za neznalost, u použitého zboží skutečně musí být identifikace - § 31/4 ŽZ- dle zák.263/2008 - viz:
§ 5
Identifikační údaje
Pro účely tohoto zákona se identifikačními údaji rozumí
a) u fyzické osoby všechna jména a příjmení, rodné číslo, a nebylo-li přiděleno, datum narození, místo narození, pohlaví, trvalý nebo jiný pobyt a státní občanství; jde-li o podnikající fyzickou osobu, též její obchodní firma, odlišující dodatek nebo další označení, místo podnikání a identifikační číslo osoby,
b) u právnické osoby obchodní firma nebo název včetně odlišujícího dodatku nebo dalšího označení, sídlo, identifikační číslo osoby nebo obdobné číslo přidělované v zahraničí; u osob, které jsou jejím statutárním orgánem nebo jeho členem, údaje podle písmene a).
Teď jsem z toho trošku jelen... :), ale takže rodné číslo a datum narození kromě toho IČA a DIČA být u toho dodavatele-firmy musí? Neplatí tohle jen u nepodnikatelů, kteří si prodávají své vlastní starší věci, aby to třeba nebylo kradené?
podle toho zák.253:
§ 2 odst. 1, písm.: povinnou osobou je i:
k) osoba oprávněná k obchodování s použitým zbožím nebo ke zprostředkování takových obchodů nebo k přijímání věcí do zástavy.
Čili z troho vyplývá, že ano,i u PO údaje ke stat.orgánu nebo členu.
Platí pro POUŽITÉ zboží nebo zboží bez dokladu původu, Vy píšete, že prodává i použité zboží.
Děkuji moc, právě tohle jsem si myslela...
Dívala jsem se na to znění zákona, co tu uvádíte, ale nevšimla jsem si nikde, že by u svých dodavatelů - firem - musela vést i jejich rodná čísla a datumy narození, i když je fakt, že když se teď podívám do aresu, tak tam je teď i ten datum narození - o tom se tu už nedávno psalo...
Ale asi zajdeme zase na živnostenský úřad, aby nám to paní vysvětlila a jak říkáte, ukázala, kterým zákonem nebo nařízením se úřednice řídila. Také je tu i další možnost, že si to kamarádka spletla a její požadavek si vysvětlila po svém, ale to se mi moc nezdá.
http://magistrat.praha-mesto.cz/60667_Povinnosti-podnikatele-pri-nakupu-pouziteho-zbozi
Podnikatel je povinen před uzavřením smluvního vztahu (tj. např. kupní smlouva, komisionářská smlouva, smlouva o zprostředkování) identifikovat jeho účastníky (tj. osobu, která zboží prodává) a předmět smluvního vztahu (tj. použité zboží nebo zboží bez dokladu o nabytí). Dále je povinen vést evidenci o těchto skutečnostech, a to včetně data uzavření smluvního vztahu. Identifikační údaje je podnikatel povinen evidovat a uchovávat po dobu 5 let. Tato evidence musí být přístupná v provozovně, v níž dochází k identifikace a kde se toto zboží nachází.
Identifikace účastníků se provádí podle zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Identifikace spočívá ve zjištění
a) u fyzické osoby – všech jmen a příjmení, rodného čísla a nebylo-li přiděleno, data narození, trvalého nebo jiného pobytu a státního občanství; jde-li o podnikající fyzickou osobu též její obchodní firmy, odlišujícího dodatku nebo dalšího označení, místa podnikání a identifikačního čísla,
b) u právnické osoby - obchodní firmy nebo názvu včetně odlišujícího dodatku nebo dalšího označení, sídla, identifikačního čísla nebo obdobného čísla přidělovaného v zahraničí; u osob, které jsou jejím statutárním orgánem nebo jeho členem, údaje podle písmene a).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 9. 2010 11:58
Dobrý den,
moje kamarádka má malý obchůdek s novým i použitým zbožím, ale nakupuje pouze od řádně registrovaných firem na faktury, od občanů nepodnikatelů nic nevykupuje. Vede daňovou evidenci a taky skladovou evidenci.
Teď byla u ní kontrola s živnostenského úřadu a podle paní úřednice si musí ještě vést další zvláštní sešit, kde si vypisuje údaje o dodavatelích z faktur, co už máme v účetnictví, ale paní úřednice tam chce mít i jejich rodné číslo a datum narození, kdy se ten dodavatel narodil (podle jejich slov jí rodné číslo nestačilo...). A k tomu sešitu ještě musí přikládat i kopie jejich živnostenských listů, ty si od svých dodavatelů musí vyžádat, prý nestačí sjetina z internetového Aresu.
Nevím, buď se něco změnilo, nebo mám mezery ve vzdělání, ale měla jsem za to, že firmy se identifikují spíše podle IČA nedo DIČ, pokud jde o plátce, ale o tom, že by se mělo evidovat i rodné číslo a datum narození jednotlivých dodavatelů, o tom jsem neslyšela. Ani můj účetní program to neeviduje.
Taky si vedete takovou evidenci ke svému účetnictví? Setkali jste se s tím někdy ve své praxi?
Děkuji moc za Vaše odpovědi. Míša.