Re: Daňová informační schránka pro PO-pr
Zkusím odpovědět, ale počkejte si i na další reakce :-)
1) Datové schránky byly při jejich zavádění zřizovány všem právnickým osobám ze zákona. Informujte se proto, jak to je nyní - předpokládám totiž, že i vaší nové firmě zřídí DS nejspíš automaticky :-)
2) Až půjdete na CzechPoint (na poštu) kvůli DS, vezměte si s sebou výpis z rejstříku, občanský průkaz a razítko (máte-li jej, není sice povinné, ale ouředníci ho rádi vidí :-)) Pokud budete potřebovat plnou moc, tak si ji rovnou udělíte před paní sedící u okénka :-)
3) Elektronický podpis pro sro snad ani potřebovat nebudete, když budete mít datovou schránku? Nebo k čemu by vám sloužil?
PS: Hodně informací najdete zde http://www.datoveschranky.info/
Hned na začátku textu pro právnické osoby se uvádí - cituji: "Právnické osobě zapsané v obchodním rejstříku bude datová schránka zřízena automaticky Ministerstvem vnitra, a to bezplatně." Takže ad 1) = vyřešeno :-)
Evi děkuji za info, datové schránky jsou mi jasné, pravděpodobně jste se přehlédla, měla jsem nejasnosti v problematice daňové informační schránky. Každopádně i za praktické informace o datových schránkách děkuji :-)
Pokud se týká první části dotazu, společnost zastupuje jednatel, takže plnou moc nebudete potřebovat. Plná moc se používá pro jiné osoby.
Elektronicky požádáte o zřízení DIS dle § 34d ZSDP. S přihláškou k nahlížení je to různé - někde se žádá v návaznosti na rozhodnutí SD o zřízení DIS, jinde chtějí podat žádosti souběžně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 9. 2010 11:09
Prosím o radu - jsem jediným společníkem a jednatelem nově vzniklé s.r.o. Ráda bych si zřídila DIS pro PO. Vím, že musím požádat o zřízení DIS a pravděpodobně i Přihlášku k nahlížení do DIS. Musím si ale udělit plnou moc (moje s.r.o. mně jako jednateli) nebo tato není potřeba a je u jednatele PO automaticky dána (z podstaty této funkce)?
A ještě jeden dotaz pro velmi zkušené s elektronickými podpisy - mám jej na IČO OSVČ, jako která zároveň taky podnikám. Mohu tento elektronický podpis používat i pro novou s.r.o. nebo si budu muset zajistit podpis nový - na stejné jméno, ale přímo pro s.r.o.?
Děkuji!