Re: učetní od podnikatele který dováží a
Chcete uplatnit režim §90. Tak tyhle případy nemáme. Řekla bych, že můžete použít, ale moc jistá si nejsem.
Já myslela, že nemáme případy - nákupu z EU od neplátce a prodej v ČR. Jinak zvláštní režim používáme běžně.
Nakoupíte auto za 200 000, DPH neuplatníte (nejde to, nákup od neplátce nebo osvobozený). Prodáte za 250 000, 50 tis. kč je provize, z té vypočítáte DPH zhora (koeficientem). Na vystaveném dokladu o prodeji nesmíte mít vyčísleno DPH, musí být uvedeno - prodej dle § 90.
asi se vás bud ptát primitivně..ale jde mi o to co vlastně evidovat v účetnictví se zvl. režimem, chápu že mám přijatou fakturu, vydanou fakturu obě bez DPH...musím vést někde podklady k provizím a rozpisy DPH...prostě nějak nevím jak to uvést v praxi.:-( děkuji moc za trpělivost.
Pozor - vydaná faktura je "částečně" s DPH, která musíte uvést v přiznání k DPH a odvést!!!
HLavně musíte evidovat nákupní cenu podle jednotlivých aut. Zkuste si to zde zadat do vyhledávání, je toho tu poměrně dost. Já jsem se poučila taky zde.
Moje současné praxe - v excelu mám tabulku na každé auto zvlášť, tam eviduju SPZ, období nákupu, číslo dokladu k nákupu, nákupní cenu, informaci o případném zvláštním režimu. Při prodeji pak vidím, kolik je provize, z té odvádím DPH, doplňuji prodejní doklad a období. (Nebo vidím, že u daného auta není zvláštní režim a prodej je klasicky s DPH z celé ceny.)
Tuto tabulku doplněnou o prodní údaje si vytisknu a přikládám k prodejnímu dokladu. Podle toho lze dohledat i nákup. Zároveň ji nechávám uloženou u sebe v PC.
Do přiznání k DPH - DPH z provize na řádek 1, nákupní cena aut (prodaných v daném období) do řádku 25.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 9. 2010 8:02
je tu prosím někde účetní od fyz. osoby ketrá dováží auta..měla bych pár nevyjasněných otázek. prosím o radu.