Re: Vytýkací dopis a snížení mzdy
Jak uvádíte, asi by se jednalo o druhou část § 52 f) tzv. neuspokojivé výsledky ("...spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil...").
Měli byste konkrétně uvést, čeho se dopustil a v přiměřené době mu nařídit nápravu. Neučiní-li tak, pak můžete předat výpověď.
Ohledně mzdy je důležité, jakým způsobem ji máte stanovenou. Pokud má mzdový výměr a v něm např. základní mzdu a nenárokovou složku mzdy, pak nenárokovou můžete snížit. Jinak se obávám, že ne. Podle § 13 f) zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinností ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat. Jiné by to bylo, pokud by se jednalo o náhradu škody - zde mrkněte na § 250-264 ZP.
Re: Vytýkací dopis a snížení mzdy
Souhlásím s tím, že můžeme i základní složku snížit.
Tedy po přečtení a naštudování informací které jsem během dneška vypátrala :-).
Prosím ještě poradit jestli na ty dva měsíce kterých se to týká mám - musim vystavit nový mzdový výměr, či stačí vyt. dopisem oznámit že po dobu dvou měsíců bude zam-ci snížená mzda?
Musí mi tento dopis, či nový mzdový výměr podepsat???
Určitě nebude souhlasit! Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 10. 2010 7:40
Dobrý den,
prosím o radu. Jde o nepříjemnou situaci a chtěla bych si být při debatě "jistá v kramlecích".
Zaměstnavatel uděluje důtku zaměstnanci vzhledem k nekvalitní práci a do tvz. vytýkacího dopisu uvádim, že při nezlepšení práce může být se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr dle § 52 písm. f) ZP. ??? (firma vzhledem k nekvalitní práci přišla o zakázku)
Zaměstnavatel by chtěl jako trest dát snížení mzdy na dobu dvou měsíců. Může???
Děkuji Míša