Dobrý den,
snad by mohl pomoci článek Za švarcsystém hrozí pokuta až 300 000 korun. Jak se mu vyhnout a přesto ušetřit?
Dagmar Kučerová ;)
Dobrý den,
jak OSVČ tvořím projekty pro firmu A a B. Nepravidelně dojíždím do firmy A, kde mám pro práci k dispozici v jejich kanceláři stůl a počítač. Software pro tvorbu projektů mám vlastní (za cca 200 tis). Pro firmu A tak pracuji u nich, i doma na vlastním pc a pro firmu B tvořím pouze z domova. Otázka je, nakolik je to švarc systém, a co by bylo třeba změnit, aby nebyl. Myslím tím třeba platit nájem za kancelář u firmy A?
Dalo by se říci, že švarc systém je pokud pro firmu vykonáváte práci, které jsou jejím předmětem podnikání nebo nebo s ní souvisí, a to v jejich prostorách, s jejími výrobními prostředky (stroji, nástroji, zásobami atd.), tzn. nic není vaším majetkem. Pokud ale používáte vlastní software, jehož vlastnictví můžete doložit, pak se už nemusí jednat o švarc, protože ke své činnosti požíváte vlastní výrobní prostředek - software.
Část definice švarcu je, že firma si má předmět činnosti, ve kterém podniká, zajistit vlastními výrobními silami, tj. výrobními prostory, technologií a zaměstnanci, pokud je to možné. pokud si "najme" jinou firmu na některé činnosti, které souvisí s jejím předmětem podnikání, a některý z těch tří faktorů chybí, tzn. že si jej zajistila třetí firma, kterou si najali, nelze dle mne přímo označit vztah za švarc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
19. 10. 2011 0:58
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak je možné, že švarcsystém používá tolik lidí i přes to, že je nelegální? Jak dosáhnout toho, aby mě FÚ jeho používání nedokázal a tím pádem i nepokutoval? Pokud je někde článěk, jak na to vyzrát, tak bych rád poprosil o odkaz, děkuji :)
Pokud se tu už objevilo podobné téma, tak se omlouvám.
Děkuji za odpověď