Re: pro VH
A proč by nemohl ? Paní si zažádá o přerušení rodičovské dovolené, o čerpání řádné dovolené a pokud zaměstnavatel by chtěl (s ohledem třeba na případný zástup ) klidně vyhovět může. Jestli se pletu, uveďte, prosím, proč by nemohl vyhovět?
Pokud ukončí RD (přerušení RD zákon nezná), pak samozřejmě ano. Slovo "nemůže" mělo upozornit na to, že zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu vyjmenovaných překážek v práci, mj. na dobu RD. Na OSTATNÍCH překážek v práci, nikoliv tedy mj. na dobu RD, může určit dobu čerpání dovolené k žádosti zaměstnance. Pokud zaměstnavatel takto žádosti o dovolenou vyhoví, zaměstnankyně bude zřejmě pokračovat v čerpání RD. Vyhovět nemusí, protože vychází z původní žádosti o RD v určité délce, nebo se finguje, že požádala do 3 let.
Ano, máte pravdu použila jsem nesprávný výraz, musí nejprve požádat o předčasné ukončení rodičovské dovolené a potom o čerpání dovolené. Šlo mi jen o to, že píšete než "nemůže vyhovět", já se domnívám, že když bude chtít, vyhovět může, ale je to dost nepravděpodobné a zaměstnavatelé to nedělají, protože mají většinou nějaký zástup za RD a je to zbytečná komplikace. Šlo jen o to, že bude-li chtít, tak může.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 10. 2010 12:54
30.9.2010 skončila zaměstnankyni PPvM
Když si požádá dneska 12.10.2010 o čerpání řádné dovolené, musí ji zaměstnavatel vyhovět? Nebo si měla požádat do 30.9.2010 a teď už je pozdě a zaměstnavatel ji vyhovět nemusí?
Díky za rady.