Re: Krácení stravného na zahran.prac.ces
pokud faktura za 80 (70+10) je proplacena firmou, ať už kartou
nebo z vaší zálohy na cestovné, klasicky se krátí za snídani
25% ze stravného (pokud jste víc jak 12 hodin v zahraničí)
25% ze 45 tedy o 11,25 méně. nevidím v tom problém.je správně , máte nárok na 33,75 EUR
ano faktura je placena služební kartou firmy a já obdržím 33,75EUR, ale je to nespravedlivé, když mi krátí 11,25 a snídaně stojí 10EUR, tak tvrdím, že jsem si na tu snídani přispíval, protože to je tak v tom ZP pokud si zaměstnanec nepřispívá tak je mu kráceno, ale já si přispívám, tak na cesták chci plný stravný 45 EUR a Fakturu s hotelu odečtenou o tu snídani, že to sem si platil ze svého.
rozumím jak to myslíte. ale pochybuji, že se se zaměstnavatelem domluvíte, aby vám dal plný nárok 45 bez krácení. Domnívám se, že nezáleží na tom, v jaké hodnotě byla snídaně poskytnuta. krátí se 25% ze stravného , pokud byla
zajištěna snídaněxobědxvečeře
Osobně si myslím, že zaměstnavatel jedná přesně v souladu se zákoníkem práce. Dopředu jste seznámen s krácením (viz směrnice) a poté je vám kráceno přesně dle zákona 25%. Ubytování vč. snídaně jste platil firemní kartou, tedy jste si nepřispěl. To, že snídaně ve skutečnosti stála o něco méně, se opravdu neřeší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 10. 2010 12:30
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má zaměstnavatel mi krátit stravné o 25%, když mi byla v hotelu poskytnuta snídaně. Máme to sice v organizační směrnici, že pokud je zaměstnaci poskytnuta strava ve formě snídaně, oběda, večeře, tak se vždy krátí o 25% za každé jídlo. Ale nejde to tak trochu v rozporu se zákoníkem práce? §170 ods.6 říká, bylo-li zaměstnanci poskytnuto jídlo ve formě snídaně......................na které si zaměstnanec finančně n e p ř í s p í v á, je zaměstnavatel oprávněn zahraniční stravné ve výši základní sazby krátit až o 25% za každé uvedené jídlo..... mám sice fakturu s hotelu s nocležným 70 a snídaní za 10 EUR a můžu tvrdit, že si tu snídani platím se svého a tedy si na ní přispívám, v tom případě si myslím, že zaměsnavatel nemá právo mi krátit stravné! Které mi mimochodem krátí o 11,25 a ne o 10 EUR(25% z 45EUR). děkuji za odpověď předem