Re: Fa z Eu - úplný začátečník
1. Ověřím si, zda dodavatel je skutečně plátce DPH, systém VIES, nebo Europa-www.mfcr.cz, ověření platnosti si vytisknu a přicvaknu k faktuře.
2. Pokud je plátce a Vy také, faktura bude bez DPH
3. Nevím, jestli vedete účetnictví, nebo daňovou evidenci.
4. Přepočítávám aktuálním kursem ČNB v ten den.
DPH se vlastně nemění, jak píšete, dopočet a ihned odpočet.
Počkejte si ještě na ostatní rady.
pokud jste oba plátci, na fakturu po pořízení zboží do 15 dnů doplníte údaje dle § 35 a den doplnění =den vystavení. Kurzem ČNB tohoto¨
dne dáte do přiznání k dph ř. 3 a44
Děkuji všem moc! Dneska ráno už to trošičku chápu, ale včera večer to byla beznaděj. Vedeme daňovou evidenci, takže fa doplním podle § 35, doplním datum doplnění údajů, kurzem z toho data přepočtu celkovou částku faktury. DPH bych měla "vyřešené", oba jsou plátci, plátcovství jsem si ověřila. V DE zavedu fa do závazků a pak budu párovat tu zálohovou platbu z 11.8. na tuto fa a až dohledám, kdy to vlastně doplatil, tak to zase spáruji s tím zůstatkem - pokud mi vznikne rozdíl - odúčtuji ze závazků bez účtování kurzových rozdílů - v DE se neúčtuje o kurzových rozdílech?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 10. 2010 22:40
Dobrý den, prosím o radu, s fakturami z eu jsem se nikdy nesetkala, zatím jsme s eu neměli a nejspíše nebudeme mít nic společného, ale stalo se, že pan podnikatel zakoupil sedačku pro vybavení kanceláře od slovenského plátce dph. On je taky plátce dph. Našla jsem sice spoustu diskuse k tomuto tématu, ale nejsem nějak schopná se v tom zorientovat. Mám fakturu (s jejich pozn. že plnění je osvobozené od dph.....) bez dph vystavenou 21.9., spl. 28.9. na 1520 eur, zapl. záloha 200 eur, doplatek 1320 eur. V přiznání k dph se mi přepočtená částka objeví na ř. 3 a zároveň na ř. 44, takže dph se tímto vlastně nijak nezmění..?. S jakým datumem mám tu částku eur přepočíst na Kč? Musím na tu fakturu dopisovat nějaké údaje? Zaplacenou zálohu 200 eur jsem našla ve výpise v bance s datumem 11.8. přepočtenou kurzem banky a poplatek Kč 500,-, vlastně ani nevím, kdy mu byla sedačka dodána - je to důležité? Pan podnikatel je nedostupný a já bych chtěla mít dph.... Děkuji za předem za radu.