Okamžité zrušení prac.pom.zaměstnancem

• (neregistrovaný)

20. 10. 2010 7:51

Byla jsem zaměstnavatelem poslána na překážku na jeho straně a nezaplatil mi náhradu mzdy ve výši prům.výdělku. Zaplatil mi jako bych byla přítomna v práci. Mohu okamžitě zrušit prac.poměr a dostat tak 3měs.odstupné?
    Děkuji.
    Jarka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2010 8:05

ij (neregistrovaný)

Re: okamžité zrušení prac.pom.zaměstnanc
      Pracovní poměr můžete okamžitě zrušit, pokud zaměstnavatel nevyplatil celou nebo část mzdy ani 15 dnů ode dne splatnosti. Den splatnosti je poslední den v měsíci. Např. mzda za září je splatná nejpozději 30. října. Pokud ji nezaplatí ani 15. listopadu, pak nejdříve 16. listopadu můžete prac. poměr okamžitě zrušit s nárokem na odstupné.

• 20. 10. 2010 8:40

Jarca123 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Jen pro doplnění, bude se jednat pouze o "pár korun" - i tak mohu okamžitě zrušit prac.poměr???
      Děkuji. Jarka

• 20. 10. 2010 8:56

xy5

i pro nevyplacených "pár korun" můžete okamžitě zrušit PP, jsou-li splněny podmínky Zp (záleží také na tom, jak si Váš průměr příp. u soudu obhájí zam-tel apod.)
      jenže - abyste kvůli "pár korunám" si nepřivodila nějaké další problémy /pokud nemáte jinou zajištěnou práci, tak bych neriskovala/

• 20. 10. 2010 9:14

VH

Jak je uvedeno v dotazu, tazatelka přijala mzdu, na kterou jí právo nevzniklo, na straně druhé jí zaměstnavatel dluží náhradu mzdy za dobu překážky v práci na jeho straně = není to tak jednoduché, jak to vypadá. I 1 dlužná Kč po FORMÁLNÍ stránce zakládá právo zaměstnance zrušit PP okamžitě, jsou-li jinak pro tento úkon splněny zákonné podmínky. V případě soudního sporu je ale třeba počítat i s hodnocením toho, zda byl naplněn i VĚCNÝ obsah - v daném případě zda dluh zaměstnavatele ohrozil zaměstnance - neměl jak si obstarat obžívu apod. Raději zvážit další postup.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).