Re: DBP na zboží z roku 2009
musí vystavit DB se sazbou původního ZP na původní faktuře,
do přiznání letošního obě strany po potvrzení a proúčtujete obě
19% na ř. 40 jedna mínusem, druhá plusem. musíte to narovnat v DPH. nepotvrzujte jí dobropis, nebo něčím pohrozte.
Dobropis jí bohužel potvrdil někde z provozu a ona se se mnou odmítí bavit, řve na mě že jsem blbá, že tohle nevím že jak je to z lonska tak jen s 0%. Ona mi řekla, že nám jasně řekla že pokud chcece zboží vrátit tak jedině bez DPH že nám dobropis s DPH nedá, není s ní fakt řeč, nevím jak jí to vysvětlit, to by mě musela pustit ke slovu a mít v hlavě mozek-
Bohužel v zákoně je MUZE !!!
DPH - Oprava základu daně a výše daně u zdanitelných plnění - § 42
(1) Plátce může opravit výši daně
Lze vystavit i tzv. finanční dobropis, který je bez DPH. Tento fin. dobropis je však pro Vás špatná varianta , stále se ještě řeší daňové dopady "MF zastává názor, že ustanovení § 42 odst. 1 je nutné vykládat tak, že plátce není povinen provést opravu základu daně a výše daně v případech uvedených v tomto ustanovení, ale v případě, že část plnění nebo celé plnění vrátí zpět prodávajícímu, nemá odběratel u vrácených plnění zachován nárok na odpočet daně, protože nebyly dodrženy podmínky pro odpočet daně stanovené zejména v § 72 a 73 ZDPH."
Více k tomuto tématu najdete v tomto odkazu str. 8
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/KVKDP24022010.pdf
Jedná se o alkohol celková částka je 11.670,- Já to dopočítám nebudu riskovat a s pani se nedohodnu. S ní není řeč, každá moje snaha byla marná. Jde mi o to že jak máme my platit finančnáku tak je to blbé, asi by šla pokuta na náma a ne za tou firmou.
Ještě dotaz, pokud by pani účetní vystavila ten finanční dbp tak by se asi musel finanční jmenovat a neměl by v sobě zahrnutý seznam zboří, nebo se pletu? ted koukám, že ta částka není vč.DPH ale bez DPH když to spočítám na cenu zb bez DPH, tak mám z této částky spočítat 19%?
Název dokladů bych neřešila, pokud však má všechny náležitosti daňového tak bych zkusila na tom DPH trvat, vysvětlit paní, že nemůže vystavit DPH 0% jako že dani nepodléhá (ona asi o fin.dbp.nemá ani zdání, na takovém dokladu se DPH vůbec nezmiňuje).Pokud se nezadáří odvete DPH ze základu, tak jak jste si uplatnili (odvedené DPh by mělo být daň. nákladem 54/34) . Pro stát výborná situace, DPH má od Vás i dodavatele, proto ten litý boj mezi MF a poradci, tenhle postup totiž začali u nás praktikovat obchodní řetězce a pár let tak jeli, tudíž se jedná o velký balík.
Jak už zde bylo uvedeno, § 42/1 ZDPH uvádí (aspoň zatím) možnost, nikoliv povinnost vystavit daňový doklad.
Tato možnost je elegantním způsobem, kterak se vyhnout povinnosti prokazovat doručení dobropisu (a finanční efekt pro stát je v případě plátců na obou stranách stejný). Trvalo spoustu let, než se tento postup zažil, k masovějšímu rozšíření došlo "díky" řetězcům. Překážkou je nejčastěji nepochopení účetních, neboť doklad bez DPH je "divný". Ať je divný, či nikoliv, to je věc názoru, ale je třeba ctít zákon a možnosti, které dává.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 10. 2010 13:56
Prosím o názor, dostal se ke mě dobropis s datumem 20.9.2010 jedná se o vrácené zboží u roku 2009 kde bylo DPH 19%. Celková částka dobropisu je cca 20 tisíc a je vystaven BEZ DPH. Zboží které jsme loni nakoupili bylo ale s DPH, proto si myslím, že by i dobropis měl být s DPH. Snažila jsem se spojit s pani která doklad vystavila a domluvit se s ní na opravě, ta mě ovšem k mému údivu sežvala na tři doby, že co by mi tam asi tak dávala na DPH když už 19% neexistuje a kam by to asi do toho přiznání dala. Moje snaha ji vysvětlit jak by to udělala byla marná, páč žvala ještě více než předtím. Že prostě to jinak než bez DPH nejde.
Dle mého názoru pokud jsem zboží nakoupila s DPH a DPH si uplatnila bych nyní na dobropisu DPH měla mít a odvést ho finančnímu úřadu,. Přeci nemůžu o tomto DPH účtovat bez DPH a tím okrást FÚ. Co vy na to? co s tím mám dělat?
Moc děkuji za názor.