Re: Pracovní doba
Pokud máte ale přímo ve smlouvě, že budete pracovat 30 hodin týdně, přesčas vám nařídit nemohou. Proto máte zkrácenou pracovní dobu, že nechcete pracovat víc. Nebo to byl návrh zaměstnavatele? Hodiny odpracované navíc by vám ale zaplatit měli, do zák. prac. úvazku ovšem bez příplatku za přesčas.
Re: Pracovní doba
Ještě doplním: § 78 zákoníku práce, odst. 1 písm. i)
... U zaměstnanců s kratší pracovní dobu je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 10. 2010 11:16
Dobrý den, mám smouvu na dobu neurč. na 6 hodin denně.tj.30 hodin týdně. Já pracuji každý den ale 8 hodin.Týdně hodin i 45 s jedním dnem volna, většinou v týdnu.Vedoucí mi ale měsíčně proplatí max. 30 hodin přesčasů placených v průměru a zbytek v dalším měsíci. Je možné aby mi takto vedoucí nařizovala směny a dávala mi tak málo volna? Díky Maru