Re: Sledovačka zaměstnanců
no, to je hodně zajímavé, jestli to tak je, tak bych fakt uvažovala o tom změnit zaměstnání je to to fakt hrozný, člověk dělá jak mourovatej.. a ještě tohle....
:))nám např. kontroluji docházku a dokonce mi podrthují přesčasy:))) co mám dělat, když jsou tady auditoři a musím stihnout všechno? :))) to je fakt na nakopání....:)))
upravuje § 316 ZP
-za prioritní považuji ochranu zam-tele, aby zaměstnanci nezneužívali jeho prostředky pro soukr.potřebu
-zam-nec nemá co soukromě mejlovat na PC zam-tele, v PD
-je oprávněn přiměřeně kontrolovat a musí o tom zam-ce informovat
-bohužel se stalo zvykem, že zam-nec v PD na PC zam-tele surfuje, hraje hry, soukr.mejluje atd.
I účast u některých diskutujících zde někdy dokazuje, že se diskuze účastní tímto způsobem a je otázkou, zda a jak je o tom zam-tel informován, případně souhlasí či ne.
řeší se to většinou int.předpisem, kategorický zákaz, sankce za porušování, seznámit všechny zam-ce, případně technicky omezit některé funkce přístupů tam, kde nemají co dělat.
hezký, takže správně bych neměla ani co dělat zde, hledám tady otázky a odpovědi, protože na školení nejsou peníze....
:)))
Jednoznačně souhlasím s tím, že zam-tel má nárok si kontrolovat, zda zaměstnanci v prac. době a na jeho zařízení nehrají hry apod. Pokud se mu nebude líbit, že navštěvuji diskuzní forum, tak mi stránky může lehce zablokovat. Spíš mi jde o to, že můžu jako zaměstnanec tvořit na PC např. ve wordu nějakou myšlenkovou činnost (v případě opravdu vydařeného slunečného dne:-)) a mám strach, aby mi mé know-how nějaký nepřející kolega nevykradl právě z důvodu, že je sledovaná má obrazovka PC.
to je něco jiného, systém by měl mít proti takovému jednání nějaký ochranný mechanizmus, ale nejsem žádný expert na IT, tak o tom vím jen něcomálo okrajově. Rozhodně by neměl mít možnost kontroly a tím i "vykradení myšlenky" kde kdo, toto cotlivé oprávnění by měl mít např.správce sítě, nebo nějaký odpovědný pracovník, u kterému je předpoklad, že se bude věnovat své náplni a ne lumpárnám(i když kdo co může dnes tvrdit nebo předpokládat).
Přesně tak, předpokládat můžu, ale pak se taky můžu divit :-) Každopádně musí zam-tel své zam-ce o těchto metodách informovat, to jsem chtěla vědět. A co když je neinformuje? Je to nějak postižitelné nebo vymahatelné např. na přímý dotaz zam-ce, musí to zam-tel sdělit?
V naší firmě proběhlo něco obdobného. Důvodem může být jednak ochrana majetku zaměstnavatele, jak uvedl i pája, jednak i třeba záměr "protřídit" řady zaměstnanců... V každém případě takové "sledování" má svá pravidla. Jednak podle § 316 ZP, dále i v souvislosti se zákonem o ochraně osobních údajů. Souhlasem, jak zmiňuje § 316, může být i tak zvaný "konlgudentní právní úkon", což je úkon vyjádřený jinak než slovy, například opomenutím, tolerováním atp. Nejjendodušší je, když zaměstnavatel nevhodné stránky zablokuje (např. sociální sítě, bulvár apod.) a ve vnitřním předpise uvede, že je zakázáno stránky nesouvisející s výkonem práce používat a zaměstnance současně upozorní na možnou kontrolu. Firem, které toto provádějí je zřejmě spousta, jenom pro zajímavost, mrkněte na www.ryant.cz. Je nepřípustné, aby kontrolovali např. obsah pošty, nebo stránek (soud by takový důkaz ani neuznal-jednalo by se o skryté sledování), ale mohou sledovat nadpisy - většinou to, co je v modrém poli. Samozřejmě při posouzení obsahu stránek vzhledem k práci zaměstnance lze vyhodnotit, jestli dodržoval pracovní dobu nebo ne. Okamžité zrušení PP z těchto důvodů by měl zaměstnavatel dobře zvážit s ohledem na strávené hodiny, ale výpověď pro porušení pracovních povinností by obstála i u soudu (alespoň s takovou zkušeností jsem se setkala...).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 11. 2010 13:50
Jenom pro zajímavost, nenarazili jste někdo na problém při instalaci programu do PC, který sleduje kde právě a co zaměstnanci na PC dělají? Zaměstnavatel prý pak nerušeně může přesně sledovat třeba i to, co jeho zaměstnanci na počítači píší. Je povinností zaměstnavatele to zaměstnancům oznámit, že taková kontrola může kdykoli probíhat a má na to vůbec zaměstnavatel nárok (např. e-mailová korespondence, která může být soukromá a já to jako příjmce nemůžu ovlivnit)?