Re: nepředání dokladů - présím o radu
>Přeji všem dobrý den a prosím o radu.
>Můj syn koupil akciovku již na začátku března, mám jen
>zápis z valné hromady a změně majitele (stručně), bylo
>mu slíbeno, žeúčetnictví dostane předáno,ale pořád
>nic. Zjistila jsem,že firma byla prodána 1x v říjnu 2009
>novému majiteli, který již neměl žádné aktivity,
>neudělal aspoň nulové DPH za IV.Q.2009 a firmu prodal mému
>synovi, on však není zkušený a tak nebylo uděláno DPPO
>za 2009,ani není podle čeho,doteď nemáme účetnictví
>r.2008+09,kdy firma podnikala za původního majitele.
>Nyní chci po původním majiteli,aby mi účetnictví
>předal,abych mohla dořešit resty na FU a pod. On mi to však
>odmítl a přitom mám meilem potvrzeno od jeho externí
>účetní, že celý r.2009 je u ní i s doklady.
proč by Vám je taky poskytoval, Vy nejste žádný jeho smluvní partner, to si měl zajistit kupující, když od něho firmu přebíral.
Zkuste podplatit tu účetní, jestli Vám něco dá.
Jak mám v
>tomto případě postupovat, co se dá dělat? Navíc mám
>zjištěno,že za firmu není uhrazeno DPPO 2008 a zřejmě bude
>i dosti velký dluh za 2009. Ale on prostě doklady
>nechce vydat. Prosím o radu, návod, pokopnutí jak to řešit
>na FU a jiných úřadech, když se nemám čeho chytnout a
>mám jen kopie r.2008 a půlky 2009 z FU. Děkuji moc
Váš nezkušený syn tu akciovku koupil jen tak, bez zkoumání situace?
To se ani nepodíval do rejstříku, že tam nejsou zveřejněny závěrky?
Nic ho nevarovalo?
Pokud jsou tam tak velké dluhy, tak proč nevyhledá placenou radu právníka ohledně kupní smlouvy na a.s. a také daňového poradce, který mu pomůže tu šlamastyku řešit?
Již jednou jste dali pouze na svůj rozum.
Já vím, že to teď není jednoduché a syn pochybil a nic si neověřil, proto se ptám na názor jaký postup je nejlepší a zda-li někdo ví, jak dostat účetnictví firmy, když je zadržuje předchozí statutár a vydá jen v případě finanční kompenzace a to ještě vyhrožuje právníky a předáním dat a dokladů na příslušný FÚ, což mu poradím, aby udělal, aspoň bude splněna povinnost odevzdání DPPO 2009.
Koupit českou společnost bez spolupráce právníka, daňového poradce a dobré účetní je vrchol nerozumu.
Doporučuji hledat možnost jak se takové společnosti zbavit zpochybněním smlouvy o nákupu akcií.
Nepíšete proč a.s. kupoval. Co a.s. vlastní cenného?
Hezký den!
Cenného už zřejmě nemá nic, mám zjištěno, že syn podepsal protokol o předání účetních dokladů v dobré víře s p. X, že mu to dodaj,nestalo se tak a od původního majitele firmy p. Y mám potvrzení e-mailem, že on nikdy účetní data nepředal, a teď babo raď, jak z toho ven, firma má zřejmě dluhy. Navíc na předávacím protokolu je jiné sídlo firmy, než v OR :-), jsem z toho ...., děkuji za názory.
Re: nepředání dokladů - prosím o radu
Jestli kupoval a.s. kvůli daňové ztrátě, tak bude mít problém s § 38na ZDP.
Navíc si koupil všechny potencionální doměrky od všech možných institucí a sankce od soukromníků. Taková směnka splatná za pár dní a avalovaná a.s. to je pošušňáníčko.
Koupit společnost je dost riziková záležitost, zejména, když se kupující v problematice nevyzná. Což bude náš případ.
Hezký den!
Já to vidím takto: Pan A měl a.s. ve šlamastyce. "Prodal" akcie panu B a určitě spolu sepsali doklad o předání účetnictví. Pak pan B "prodal" akce Vašemu synovi (ve skutečnosti Vašemu synovi určitě zaplatil za to, že ty akce "koupil"). Pan B s Vaším synem sepsali doklad o předání účta, syn podepsal, že účto převzal.
Komplikuje se to tím, že nějaká externí účetní píše, že účto je u ní. Ale pan A ho předal panu B. A pan B ho podle dokumentu předal Vašemu synovi. Pochybuju, že v tom "účtu" bude něco pořádného k dohledání. A pochybuju, že pan A i pan B přiznávají, že vlastně žádné účto nepředávali. Takže teď má Váš syn a.s. ve šlamastyce.
Z doposud poskytnutých informací to na mne dělá dojem, že syn tazatelky měl sloužit jako bílý kůň. Proto radím snažit se zneplatnit převod akcií a z celé transakce vystoupit.
Možná je to jinak. Ale pro to zatím nejsou informace.
Hezký den!
Teď je vtip v tom, že nejenom účetní pana A, ale i pan A mi meilem potvrdil, že účetní data a doklady má u sebe a protože se synem nemá právní vztah, tak pokud nezaplatíme za předání dokladů, předá doklady přísl. FU, myslím, že syn měl být bílý kůň, ale budem to řešit přes policii i právníka, je to napadnutelné i Předávací protokol se bude dát zřejmě zpochybnit - ale to je na delší povídaní.
Pěkný den
Teď je vtip v tom, že nejenom účetní pana A, ale i pan A mi meilem potvrdil, že účetní data a doklady má u sebe a protože se synem nemá právní vztah, tak pokud nezaplatíme za předání dokladů, předá doklady přísl. FU, myslím, že syn měl být bílý kůň, ale budem to řešit přes policii i právníka, je to napadnutelné i Předávací protokol se bude dát zřejmě zpochybnit - ale to je na delší povídaní.
Pěkný den
Dalo by se zneplatnit, když mám v ruce Předávací protokol, kde je uvedeno, že firma "A s.r.o." předává - a teď body od 1-8 (mzdy,účetnictví,majetek,zásoby apod.) a v bodě 9 je, že předává akci, ale firmy "B a.s.", v bodě 10 dokumentaci firmy "B a.s.", o nějakých účetních dokladech a majetku firmy "B a.s." už zmínka není.
Jde vůbec, aby jedna firma předávala majetek (jakýkoliv) jiné firmy, jenom proto, že se jedná u "A" o jednatele a u "B" je to akcionář ??
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 11. 2010 11:00
Přeji všem dobrý den a prosím o radu.
Můj syn koupil akciovku již na začátku března, mám jen zápis z valné hromady a změně majitele (stručně), bylo mu slíbeno, žeúčetnictví dostane předáno,ale pořád nic. Zjistila jsem,že firma byla prodána 1x v říjnu 2009 novému majiteli, který již neměl žádné aktivity, neudělal aspoň nulové DPH za IV.Q.2009 a firmu prodal mému synovi, on však není zkušený a tak nebylo uděláno DPPO za 2009,ani není podle čeho,doteď nemáme účetnictví r.2008+09,kdy firma podnikala za původního majitele. Nyní chci po původním majiteli,aby mi účetnictví předal,abych mohla dořešit resty na FU a pod. On mi to však odmítl a přitom mám meilem potvrzeno od jeho externí účetní, že celý r.2009 je u ní i s doklady. Jak mám v tomto případě postupovat, co se dá dělat? Navíc mám zjištěno,že za firmu není uhrazeno DPPO 2008 a zřejmě bude i dosti velký dluh za 2009. Ale on prostě doklady nechce vydat. Prosím o radu, návod, pokopnutí jak to řešit na FU a jiných úřadech, když se nemám čeho chytnout a mám jen kopie r.2008 a půlky 2009 z FU. Děkuji moc