Kontrola pracovních smluv

• (neregistrovaný)

23. 11. 2010 13:19

Dobrý den. U nás ve firmě jsme prováděli audit pracovních smluv dosavadních zaměstnanců. Bylo zjištěno, že máme několik druhů formátů PS. Některé (ty nové) jsou vícestránkové se všemi možnými ujednáními mezi z-ncem a z-vatelem a některé PS (ty hodně staré, přes 10 let) jsou např. jednostránkové a obsahují pouze základní náležitosti. Nemluvě o tom, že z-vatel už dávno změnil název, sídlo i právní formu. Ke spoustě PS chybí dodatky např. o změně prac. pozice atd. Vzhledem k tomu, že by bylo velmi náročné ke každé velmi staré PS (a že jich je) dodělávat dodatky aby bylo vše v pořádku, chce zaměstnavatel provést hromadnou aktualizaci stávajících PS a to tak, že by se vystavily nové PS v jednotném formátu, kde by bylo mimo jiné ujednáno, že staré PS se touto smlouvou ruší...nebo něco v tom smyslu. Já osobně si myslím, že to není možné. Jestliže se vystaví nová PS, vzniká vlastně nový pracovní poměr. Tzn. nové přihlášky zaměstnanců na ZP a SP, takže by z-vatel musel ještě před tím udělat ukončení starého prac. poměru a zaměstnance odhlásit ze ZP a SP. Je to tak? Podle mě se z-vatel nevyhne tomu, že bude muset prostě individuálně zkoumat staré PS a vystavovat k nim dodatky. S tímto by se z-vatel měl obrátit asi raději na právníka.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 11. 2010 13:26

all (neregistrovaný)

Re: Kontrola pracovních smluv
      Domnívám se, že na váš totožný dřívější dotaz vám Pája fundovaně odpověděl.

• 23. 11. 2010 13:42

Janika (neregistrovaný)

Ano, odpovídal na můj dotaz z minulého týdne, ale teď mě spíše zajímá, jestli je vůbec možné zrušit nějakým ujednáním dosavadní prac. smlouvy a vystavit nové.

• 23. 11. 2010 14:53

pája

>

>>Domnívám se, že na váš totožný dřívější dotaz vám
      >>Pája
      >>fundovaně odpověděl.
      >Ano, odpovídal na můj dotaz z minulého týdne, ale teď
      >mě spíše zajímá, jestli je vůbec možné zrušit nějakým
      >ujednáním dosavadní prac. smlouvy a vystavit nové.

jedna cesta- a špatná - je dohodou ukončit všechny PS a zpracovat nové. Toto zásadně nedoporučuji, i když to někde tak dělají.

Druhá, jednoduchá, právně čistá je:)já už si nepamatuji, zda a co jsem Vám já psal):
      ke všem smlouvám, které chcete sjednotit, udělat dodatek, kterým se ruší ujednání původní prac.smlouvy v plném rozsahu a nahrazuje se novým, což bude Váš nový formát PS, s ujednáními, které chcete do PS zakotvit a která zam-ci podepíší.
      Pozor na poř.čísla dodatků, mohou být různá, ať si v tom neuděláte hokej.

• 24. 11. 2010 8:04

Janika (neregistrovaný)

Moc děkuji Pájo :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).