Exekuce a srážka ze mzdy

• (neregistrovaný)

23. 11. 2010 14:34

Rozvázali jsme se zaměstnancem PP ve zkušební době. Má exekuci na mzdu a současně při skončení musí zaplatit pracovní oblečení, které dostal (s tím souhlasil při nástupu). Čistou mzdu bude mít asi 9.094,-- Kč, je sám. Nepřednostní pohledávka mi vychází na 1.315,-- Kč a srážka na oblečení by měla být 1.102,-- Kč. Jde mi o to, jestli mu můžu strhnout tu srážku za oblečení.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 11. 2010 14:36

RenataH (neregistrovaný)

Re: Exekuce a srážka ze mzdy
      Přes mzdy nemůžete. Můžete mu vyplatit mzdu hotovosti v pokladně a z té ať vám zaplatí oblečení.

• 23. 11. 2010 15:08

RenataH (neregistrovaný)

Protože vám to Zákoník práce zakazuje - resp. §148 ZP.

• 24. 11. 2010 7:14

D. (neregistrovaný)

Ale v paragrafu148 je tato věta: Ve větším rozsahu je možné srážky ze mzdy provést jen na základě dohody o srážkách ze mzdy [§ 146 odst. 1 písm. b)], nejde-li o srážky ve prospěch zaměstnavatele, a nebude-li tím ohroženo provádění jiných srážek ze mzdy ani tím nebudou tyto srážky zkráceny.
      §146 b) říká: na základě dohody o srážkách ze mzdy (§ 327) nebo k uspokojení závazků zaměstnance,
      a §327 zní: Uspokojení plnění oprávněného, je-li jím zaměstnavatel, je možné zajistit dohodou mezi ním a zaměstnancem jako dlužníkem o srážkách ze mzdy; srážky ze mzdy nesmějí činit více, než by činily srážky při výkonu rozhodnutí93). Dohoda podle věty první musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná.
      Z toho podle mě vyplývá, že když to nebude nad rámec srážek ze zákona, bude písemná dohoda, že srazit můžu (nezabavitelné minimum mu zbyde).

• 24. 11. 2010 8:54

RenataH (neregistrovaný)

Ale vy mu ze zákona z jeho mzdy můžete strhnout jenom 1315,- Kč. Ty mu strhnete na exekuci, tudíž na srážku za oblečení (což je, předpokládám, srážka ve prospěch zaměstnavatele - a té se týká právě §148) nezbyde. Kdyby to nebyla srážka ve prospěch zaměstnavatele, pak byste ji strhnout mohli,ale pokud je ve prospěch zaměstnavatele, nemůžete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).