Re: Exekuce a srážka ze mzdy
Protože vám to Zákoník práce zakazuje - resp. §148 ZP.
Ale v paragrafu148 je tato věta: Ve větším rozsahu je možné srážky ze mzdy provést jen na základě dohody o srážkách ze mzdy [§ 146 odst. 1 písm. b)], nejde-li o srážky ve prospěch zaměstnavatele, a nebude-li tím ohroženo provádění jiných srážek ze mzdy ani tím nebudou tyto srážky zkráceny.
§146 b) říká: na základě dohody o srážkách ze mzdy (§ 327) nebo k uspokojení závazků zaměstnance,
a §327 zní: Uspokojení plnění oprávněného, je-li jím zaměstnavatel, je možné zajistit dohodou mezi ním a zaměstnancem jako dlužníkem o srážkách ze mzdy; srážky ze mzdy nesmějí činit více, než by činily srážky při výkonu rozhodnutí93). Dohoda podle věty první musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná.
Z toho podle mě vyplývá, že když to nebude nad rámec srážek ze zákona, bude písemná dohoda, že srazit můžu (nezabavitelné minimum mu zbyde).
Ale vy mu ze zákona z jeho mzdy můžete strhnout jenom 1315,- Kč. Ty mu strhnete na exekuci, tudíž na srážku za oblečení (což je, předpokládám, srážka ve prospěch zaměstnavatele - a té se týká právě §148) nezbyde. Kdyby to nebyla srážka ve prospěch zaměstnavatele, pak byste ji strhnout mohli,ale pokud je ve prospěch zaměstnavatele, nemůžete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 11. 2010 14:34
Rozvázali jsme se zaměstnancem PP ve zkušební době. Má exekuci na mzdu a současně při skončení musí zaplatit pracovní oblečení, které dostal (s tím souhlasil při nástupu). Čistou mzdu bude mít asi 9.094,-- Kč, je sám. Nepřednostní pohledávka mi vychází na 1.315,-- Kč a srážka na oblečení by měla být 1.102,-- Kč. Jde mi o to, jestli mu můžu strhnout tu srážku za oblečení.