Nerovnoměrně rozvržená prac.doba-nemoc

• (neregistrovaný)

24. 11. 2010 20:10

Pracovník s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou:
    pracuje 5 dní v týdnu, 12hodinové směny, dalších 5 dní volno
    roční nárok na dovolenou jsem vypočítal na 13,5 dne (pracuje u mne již delší dobu)
    v letošním roce odpracoval pouze 49 dní
    od 15.4.2010 je nemocný a zřejmě bude nemocný až do konce roku
    Jaký má nárok na dovolenou? 1/12 za každých 21 odpracovaných dní ? vychází mi to asi na 2 nebo 2,5 dne, je to možné?
    A teď vzhledem k dlouhodobé nemoci by se měla ještě dovolená asi pokrátit, za 100 neodpracovaných směn 1/12 a za dalších 21 také 1/12. Tzn, že musím spočítat jeho naplánované směny do konce roku a podle toho krátit dovolenou? Je to tak správně? Vychází mi, že neodpracuje do konce roku 125 směn, takže pokrátím o 2/12?
    Díky moc za radu Jarda

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 11. 2010 8:46

RenataH (neregistrovaný)

Re: nerovnoměrně rozvržená prac.doba-nem
      protože neodpracoval 60 dní, nevznikl mu nárok na ročí výměru dovolené, pouze na dovolenou za odpracované dny - tedy 2,5 dne.Pokud by ještě do konce roku odpracoval 11 směn, vznikl by mu celoroční nárok, který byste krátil. V případě, že je neodpracuje, nic krátit nebudete, bude mít nárok na těch 2,5 dne dovolené.

• 29. 11. 2010 21:23

peckin (neregistrovaný)

Bohužel jsem se musel na delší dobu odmlčet. Děkuji za odpověď. Chápu to tak, že pokud nemá nárok na celoroční výměru dovolené, ale pouze za odpracované dny, tak se dovolená již nekrátí z důvodu nemoci? Zmátla mě předchozí odpověď a tak se omlouvám jest-li někomu budu připadat natvrdlý. Díky a hezký večer Jarda

• 30. 11. 2010 9:32

RenataH (neregistrovaný)

Ano,přesně tak. Dovolenou za odpracované dny nemůžete krátit, na tu již nárok vznikl a nelze ji sebrat (ani v případě neomluvené absence). Krátit můžete pouze při nároku na roční výměru dovolené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).