Podstatné změny v pronajatém bytě

• (neregistrovaný)

30. 11. 2010 13:48

Můžete mi prosím poradit, co se rozumí podstatnou změnou u pronajatého bytu? V nájemní smlouvě je uvedeno: "Nájemce nesmí provádět stavební úpravy ani jinou podstatnou změnu v bytě bez souhlasu pronajímatele" - považuje se obecně za podstatnou změnu vymalování a vytapetování místnosti?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2010 14:12

v.e.n.d.y.

Re: podstatné změny v pronajatém bytě
      no to si děláte legraci :-))) To snad patří ke standardu bydlení ...až mu tam vybudujete nové příčky, okna a vyměníte bytové jádro, pak budu chápat jeho rozhořčení...

• 30. 11. 2010 14:21

Katuška (neregistrovaný)

Já bych laicky tapety a malování považovala za údržbu. Jednak je to odstranitelná změna, jednak se tím nemění dispozice bytu. Jestli si ale nejste jistá, proč se neujistíte přímo u pronajímatele? Tím předejdete veškerým dohadům...

• 30. 11. 2010 20:41

Ma (neregistrovaný)

Každopádně bych se zeptala majitele ... záleží určitě i na tom, na jak dlouho to máte pronajaté - pokud na delší dobu - určitě bude smířlivější ... ale pokud třeba na rok a chcete vymalovat nějaké barvy, které mu moc nesednou .... mohl by nastat problém.

• 1. 12. 2010 10:56

Eva_J (neregistrovaný)

Díky za Vaše názory. Situace totiž nastala následovně: při podpisu nájemní smlouvy bylo majitelem osobně řečeno, že si byt můžeme vymalovat jak chceme, proto jsme to vůbec neřešili a udělali si nový obyvák s tapetou na jedné stěně, no a když jsme teď majiteli řekli, že máme vytapetováno, vypadá to, že se mu to moc nelíbí (tvrdí, že jsme se bavili pouze o malování, nikoli o tapetování a vyjádřil obavu nad tím, aby při sundání tapety nešla dolů i zeď). Jde mi jen o to, abych měla případné argumenty při sporu o tom, co bylo povoleno a co nikoli i podle nájemní smlouvy.

• 1. 12. 2010 16:53

pája

Můj názor a zkušenost:
      vymalování- nevidím problém, případně lze kdykoliv přemalovat
      -vytapetování- pokud máte v náj.smlouvě uvedení do původního stavu při ukončení nájmu, může požadovat odstranění tapety a vymalování před předáním, jinak náklady na toto jdou k Vaší tžíi, případně si je strhne z kauce. Strhávání tapet se někdy bohužel neobejde bez poškození omítky nebo stěrky, takže tady to už není tak jednoznačné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).