Re: Rodič.dov.do 4let dítěte a poté nesc
Nevím podle jakého zákona máte koho o co žádat, ale je to trochu jinak. RD je maximálně do 3 let věku dítěte (nezávisle na délce pobírání rodičovského příspěvku), takže vy první pracovní den po 3. narozeninách dítěte jste povinna nastoupit do práce. Můžete zamětnavatele požádat o neplacené volno do 4 let věku dítěte, on však v žádném případě není povinen vám vyhovět. Na neschopenky není žádný nárok, o neschopnosti rozhoduje výhradně lékař.
=====
Děkuji za odpověď. Se zaměstnavatelem jsem zatím ústně domluvená, že mi 4 rok povolí a já tedy budu na neplaceném volnu, ale stále v pracovním poměru u něho. Už s prvním dítětem jsem měla problémy v těhotenství - rizikovka, druhé dítě přesto plánujeme a čistě t e o r e t i c k y mám dotaz - prosím, z čeho by se mi počítala p ř í p a d n á neschopenka, když bych kontrolku měla ode dne, kdy bych měla nastoupit po 4letém neplaceném volnu, které mi zaměstnavatel poskytne ? Prostě bych namísto zpět do zaměstnání šla na neschopenku? Děkuji Vám.
Trochu si to pletete, povinna nejste a nešlo by o prodloužení rodičovské dovolené o 4. rok.
Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a trvá maximálně do 3 let dítěte, ani o trochu déle. Rod. dovolená je volno, ve kterém v tom pracovním poměru, ve kterém jste o rodičovskou požádala, nepracujete (klidně ale můžete pracovat v jiném poměru). Rodič. dovolená vůbec nesouvisí s délkou pobírání rodičovského příspěvku. Můžete třeba pobírat rodič. příspěvek a vůbec nebýt na rodičovské dovolené. Nebo můžete být na rodič. dovolené a nepobírat rodič. příspěvek.
Jak píšu - rodič. dovolená je maxim. do 3 let dítěte. Pokud nechcete nastoupit po 3. narozeninách dítěte zpět do práce, můžete požádat zaměstnavatele o poskytnutí nepl. volna. Toto on Vám ale nemusí povolit a může požadovat Váš nástup. Pokud nemůžete nebo nebudete chtít nastoupit, tak se musíte dohodnout na ukončení prac. poměru (bez odstupného). Pokud Vám nepl. volno povolí, tak zdrav. pojištění doplácet nemusíte, protože jako poživatel rodič. příspěvku jste pojištěna státem. Do práce se pak musíte vrátit dne poté, co skončí Vaše domluvené neplacené volno. Pokud od toho dne začnete marodit, tak Vaši nepřítomnost v práci doložíte neschopenkou. Už teď dopředu víte, že budete v těhotenství marodit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 12. 2010 12:15
Dle zákona jsem povinna, pokud pobírám rodičovský příspěvek do 4let věku dítěte požádat firmu, aby mi prodloužila rodičovskou dovolenou o ten 4tý rok. Potom bych chtěla stejně hned na neschopenku, pokud se mi podaří otěhotnět.
Mám opravdu nárok následující den, tzn. po 4tém roce dítěte, nastoupit ihned na neschopenku, když budu stále zaměstnaná a z čeho se mi bude vypočítávat případná neschopenka ?
Všem moc děkuji za odpovědi.