Re: úřad práce a PN v ochranné lhůtě
Ochraná lhůta je 7 dní, ale podle mě se nesmí zaregistrovat na UP, pokud chce brát nemocenskou z minulého zaměstnání. Prostě bude na PN a brát od 23. dne nemoci nemocenskou (změna od 1.1.).Po ukončení nemoci půjde teprve na UP. Jestli se pletu, prosím o opravu...
Re: prac.poměr na dobu určitou do 31.12.
Podle mě se na něho ochraná lhůta vztahuje, onemocní do 7 dnů od skončení PP, bude mu vyplácena nemocenská z jeho průměru u zaměstnavatele, jen tedy až od 22. dne (překlep v mé minulé odpovědi, tři týdny jinak od nového roku vyplácí zaměstnavatel)) a od CSSZ, ne od zaměstnavatele....Na UP se nahlásí až po skončení nemoci.
Pokud nastupuje na operaci až 5.ledna, ať se 3.ledna přihlásí na ÚP. Loni mi jedna naše zaměstnankyně sdělila, že když onemocněla v ochranné lhůtě a v té době už byla na ÚP s nárokem na podporu, vyplácel jí ÚP podporu i v těch prvních 2 týdnech nemoci. Vaše tchhýně se pak 5.ledna může rozhodnout, zda si vůbec nechá vystavit neschopenku nebo ne. (Pokud má nárok na podporu a v dubnu jde do důchodu, asi bych neschopenku považovala za zbytečnou a finančně nevýhodnou)
pokud bude práce neschopná a nenechá si vystavit neschopenku, pak se vystavuje riziku, že se nebude moci dostavit na sjednanou schůzku na ÚP a mohli by ji z evidence vyškrtnout
pokud chce jít do předčasného důchodu, ať si spočítá správně dny - bude se jí důchod krátit
asi bych využila jiné možnosti (evidence na ÚP s podporou), třeba se jí podaří ještě sehnat práci (i když v tomto věku je to již velmi obtížné)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 12. 2010 17:45
dobrý den,
chtěla jsem se zeptat...
tchýně dostala výpověď pro nedostatečné vzdělání na danou pozici k 31.12.2010 - tedy bez odstupného
od 1.dubna jde do předčasného důchodu
5.ledna ale nastupuje do nemocnice na operaci..... kde nevíme jak dlouhá PN bude - předpokládá se tak 3-4 týdny
pokud se ale od 1.ledna 2011 zaregistruje na úřad práce to bude dostávat podporu v nezaměstnanosti i nemocenské dávky?????
má si PN nechat vůbec psát (asi ano, protože to bude doklad pro úřad práce proč si nemůže hledat práci a dostavovat se na pohovory...
jak dlouhá je ochranná lhůta z předchozího zaměstnání - 7 dní????
předem velice děkuji Jana