Dovolená krácení

• (neregistrovaný)

22. 12. 2010 19:07

Dobrý den, prosím o radu. Nastoupil jsem 1.10.2010 do pracovního poměru a nevím, kolik mám dovolené. Na internetu je napsáno, že musím odpracovat 60 směn, aby byla dovolená krácena po měsících. Počítá se do směn i svátek, kdy se nepracuje? Pokud ano, je k zítřejšímu dni od října přesně 60 směn a měl bych nárok na 5 dní dovolené. Můžete mi někdo poradit. Zaměstnavatel mi tvrdí, že mám nárok na 3,33 dne. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 12. 2010 19:33

xJ (neregistrovaný)

Re: Dovolená krácení
      Pracujete po-pá ? Jestli ano, potom do konce roku 2010 odpracujete více jak 60 dnů a náleží vám dovolená za období od 1.10.- 31.12.2010, t.j. 20 : 12 x 3 = 5 dnů. Myslí, se tím skutečně odpracované dny. Dny nemoci, OČR a pod. se do odpracované doby nepočítají.

• 22. 12. 2010 19:56

karel2010 (neregistrovaný)

Ano, pracuji pondělí až pátek. Nevěděl jsem, jestli se do odpracovaných dnů počítá i dovolená, kterou čerpat budu nebo svátky. Kdyby ne, tak jsem zítra odpracoval 58 dnů a ne 60 a nárok bych neměl. Moc Vám děkuji za pomoc. Snad to zaměstnavatel bude respektovat.

• 22. 12. 2010 20:11

xJ (neregistrovaný)

čerpaná dovolená se posuzuje jako výkon práce § 348 zákoníku práce:
      Jako výkon práce se posuzuje doba
      b) dovolené,

§ 212 zákoníku práce
      1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
      (2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).