Proplacení dovolené po mateřské dovolené

• (neregistrovaný)

12. 1. 2011 15:36

Dobrý den,
    naše zaměstnankyně nastoupila rovnou z rodičovské dovolené na druhou mateřskou dovolenou. Po první mateřské dovolené měla dovolenou proplacenou. Druhý nástup na MD byl od 27. 6. 2010 do 8. 1. 2011. Zažádala si o proplacení dovolené. Počítám správně, že ji proplatím od 10. 1. 11 do 21. 1. 2011 dovolenou, to je 10 dnů (nárok ve firmě je 20 dnů)
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2011 17:54

yx (neregistrovaný)

Re: Proplacení dovolené po mateřské dovo
      Neproplatíte nic a ani po první MD jste neměla nic proplácet, protože § 222, odst. 2, který vy patrně neznáte hovoří jasně o tom, že dovolenou lze proplácet pouze při skončení pracovního poměru. Takže zaměstnankyni, protože si nepožádala o čerpání dovolené, nýbrž proplacení, zůstane , v souladu s 218, odst. 3,"schována" až do návratu z RD, kdy jí dovolenou určíte k čerpání.

• 12. 1. 2011 20:00

Kv (neregistrovaný)

Omlouvám se, chybně jsem napsala, že zažádala o proplacení dovolené míslo o čerpání dovolené. Můžu jí v tom případě proplatit dovolenou ve výši 10 pracovních dnů?
      Za odpověď děkuji. Květa

• 12. 1. 2011 20:36

beta (neregistrovaný)

Sice to vyjde penězi nastejno, ale nic neproplatíte, určíte nástup na řádnou dovolenou v počtu dnů, na které vaší z-kyni tento nárok na dovolenou za rok 2010 vznikl. Pokud máte písemnou žádost, musí být datována v době p ř e d skončením mateřské dovolené a z-kyně žádá o čerpání "řádné" dovolené (na zotavenou), nikoliv o proplacení dovolené.
      K vámi vypočtenému nároku.
      MD trvala od 27.6.2010 do 31.12.2010, tzn. že splnila podmínku pro vznik nároku na dovolenou za kal.rok. Nárok ale musíte krátit za zameškanou (?) dobu, tzn. za dobu, předpokládám, rodičovské dovolené od 1.1.2010 do 26.6.2010, což je (pokud dobře počítám)126 zameškaných prac.dnů, tudíž krátíte o 2/12, tj. o 3,5 dne. Vychází mi nárok na dovolenou za rok 2010 20-3,5=16,5 dne. Jak jste vypočetla krácení 10 dnů?

• 12. 1. 2011 21:41

Kv (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Odvodila jsem jen logicky, že MD trvá půl roku, a tak má nárok jen na 10 dnů. Teď vím, že můj názor byl chybný. Mezitím jsem prošla zákoník práce a došlo mi, že chybně uvažuji. Ještě jednou děkuji. Květa

• 12. 1. 2011 21:50

beta (neregistrovaný)

není zač, pokud nemáte ještě velkou zkušenost se mzdami a personalistikou, doporučuji si zakoupit Abecedu mzdové účetní z Anagu, vychází každoročně, tu myslím užijete, dobrou noc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).