Zaúčtování inventury

• (neregistrovaný)

12. 1. 2011 16:01

Dobrý den,
    sklad účtujeme B, na konci roku udělám inventuru, na jejímž základě zaúčtuji materiál 112/501 (který pak na začátku následujícího roku přeúčtuji zpět 501/112). To je mi jasné. Avšak zajímá mě, jak účtovat přebytek zjištěný při inventuře (resp. mám u některého materiálu přebytek a u jiného manko, přebytek je vyšší - stačí zaúčtovat rozdíl, nebo musím účtovat každé zvlášť?) Přebytek zaúčtuji na konci roku 112/648 a co na začátku následujícího roku, účtuje se zpět ze 112 někam? Asi ano, jinak by mi na MD 112 zůstal ležet ten přebytek.
    Poradíte někdo, prosím?
    Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2011 16:06

Alen (neregistrovaný)

Re: zaúčtování inventury
      Manko a přebytek nesmíte započítat, musíte zaúčtovat každé zvlášť. Přebytek je součástí materiálu který máte zaúčtovaný na účtě 112. Manko zaúčtujete 549 nedaňový.

• 12. 1. 2011 16:33

V. (neregistrovaný)

Jedná-li se o manka a přebytky zásob, které vznikly ve stejném inventarizačním období prokazatelně neúmyslnou záměnou jednotlivých druhů, u kterých je tato záměna možná vzhledem k charakteru druhů zásob, například v důsledku různých rozměrů spojovacích materiálů nebo podobného balení zásob, pak manka a přebytky zásob lze vzájemně vyrovnávat

http://www.bdofinkonsult.cz/BULLETIN2010.pdf

• 12. 1. 2011 17:07

haz (neregistrovaný)

A jak zaúčtovat ten přebytek na začátku následujícího roku? Nebo už se neúčtuje? Měla bych ale na 112 zůstatek..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).