Dobrý den,
je třeba si uvědomit zásadní rozdíl mezi rodičovskou dovolenou podle zákoníku práce a rodičovským příspěvkem jako dávkou státní sociální podpory. Z pohledu zaměstnavatele má zaměstnankyně nárok na rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. Jiné je to s rodičovským příspěvkem. Ten již bude mít vyčerpán. To však jako zaměstnavatel řešit nemusíte.
Můžete jen doporučit možný postup. Napadají mě dvě varianty (může jich být i více):
1. Zůstat na rodičovské dovolené bez nároku na rodičovský příspěvek do tří let věku dítěte (sociální pojištění se neplatí, není žádný příjem, z hlediska zdravotního pojištění bude zaměstnankyně osobou, za kterou platí pojistné stát).
2. Ukončit rodičovskou, "nastoupit" do zaměstnání a do porodu být na neschopence (pro zaměstnankyni výhodnější, nezůstane bez prostředků, ale zaměstnavatel bude mít náklady s náhradou mzdy. Při této variantě musí být samozřejmě těhotná).
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
8. 11. 2011 10:41
Dobrý den,
mám dotaz ohledně čerpání rodičovské dovolené. Dítě se narodilo 7.4.2010, rodičovskou dovolenou si zaměstnankyně zvolila na 2 roky, což je do 7.4.2012. Jak vyřešit to, že zaměstnankyně se nechce vrátit do práce, chce prodlužovat do té doby, než otěhotní podruhé. Lze žádat úřad práce o prodloužení rodičovské bez příjmů až do 3 let věku? Chce tak učinit z toho důvodu, že až se jí podaří otěhotnět podruhé, čerpala by nemocenské dávky. Nevím si s tím rady, mohli byste mi poradit? A jak by to bylo se SP a ZP? Děkuji.