Dovolená po MD

• (neregistrovaný)

14. 1. 2011 13:59

dobrý den, vím že už je to zde obemíláno stokrát, ale nikde jsem nenašla přesně co potřebuji...
    byla jsem na MD do 13.1.2011.. nyní budu čerpat zůstatek loňské dovolené 17,5 dne.... bylo mi řečeno, že mám nárok na celou dovolenou i za rok 2011 což je 25 dní.... bojím se, že to tak není a budu muset pak peníze vracet... z titulu RD nárok na dovolenou nevzniká, tak proč mi toto zaměstnavatel chce dát???
    z titulu MD či čerpané dovolené ... nárok na dovolenou vzniká, tak proč teda nedá poměrnou část za 2011 a to za dobu MD a čerpání dovolené, což by bylo za leden až polovina března 2011... poraďte mi prosím někdo, nechci pak peníze vracet....

děkuji předem... LM

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2011 14:13

RenataH (neregistrovaný)

Re: Dovolená po MD
      obáváte se právem - opravdu vám nevzniken nárok na celou dovolenou za rok 2011, ale pouze na 1/12 (tedy na 2 dny).Na vašem místě bych se asi pokusila to účetní vysvětlit (když to neví a je za to placená, že by to vědět měla)

• 14. 1. 2011 14:25

all (neregistrovaný)

Re: Dovolená po MD
      No je moc smutn, když zaměstnanci jsou chytřejší než mzdové účetní. Ale já zas mám radost, že jsou aspoň někteří zaměstnanci, kteří se o své záležitosti starají ten zákoník práce si aspoň přečtou.
      Upozorněte na to účetní, že to není tak, že když vyčerpáte dovolenou před RD tak že se nikdy nekrátí, že je to jen v případě, že na ten celoroční nárok nárok vznikne, tj. bylo-by odpracováno min. 60 dní (odpracováno součtem mateřské dovolené + čerpání staré dovolené) tj. kdybyste tak zhruba měla MD do konce března, pak by vznikl nárok naceloroční výměru, která by se z důvodu následného čerpání RD nekrátila. Ale vám ten nárok vznikl jen za "odpracované dny" tj. součet MD + loňská dovolená.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).