Insolvenční návrh - zaměstnanec

• (neregistrovaný)

17. 1. 2011 16:12

Dobrý den,
    prosím o pomoc. Před cca 2 měsíci jsem ukončila pracovní poměr (okamžité ukončení § 56 odst. b) ), celkem mi zaměstnavatel dlužil za pět měsíců mzdu. Do dneška doplatil pouze dva (nemám tedy mzdu za tři měsíce + odstupné). Chci ho ještě naposledy vyzvat - písemně - k uhrazení dlužné mzdy do 5 dnů, nebo že podám návrh na insolvenci. Myslíte že toto má smysl/nemůžu tím něco "pokazit"? Nebo mám rovnou podat návrh (druhého zaměstnance na podání návrhu mám)? Platí se něco za podání návrhu nebo v případě, kdy by mi po podání návrhu mzdu doplatil a já jsem ho musela stáhnout? Předem děkuji za pomoc, na právníka bohužel v této situaci nemám a vše jsem na internetu nedohledala. Klára K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2011 8:37

Klára K. (neregistrovaný)

Re: Insolvenční návrh - Pájo, prosím...
      >Dobrý den,
      >prosím o pomoc. Před cca 2 měsíci jsem ukončila
      >pracovní poměr (okamžité ukončení § 56 odst. b) ), celkem mi
      >zaměstnavatel dlužil za pět měsíců mzdu. Do dneška
      >doplatil pouze dva (nemám tedy mzdu za tři měsíce +
      >odstupné). Chci ho ještě naposledy vyzvat - písemně - k
      >uhrazení dlužné mzdy do 5 dnů, nebo že podám návrh na
      >insolvenci. Myslíte že toto má smysl/nemůžu tím něco
      >"pokazit"? Nebo mám rovnou podat návrh (druhého
      >zaměstnance na podání návrhu mám)? Platí se něco za podání
      >návrhu nebo v případě, kdy by mi po podání návrhu mzdu
      >doplatil a já jsem ho musela stáhnout? Předem děkuji za
      >pomoc, na právníka bohužel v této situaci nemám a vše
      >jsem na internetu nedohledala. Klára K.

• 18. 1. 2011 9:31

... (neregistrovaný)

Obraťte se se svým příběhem na Úřad práce. Protože zdaleka nebudete první, dozvíte se přesný postup k podání insolvenčního návrhu. Předběžně si můžete přečíst z.118/2000 Sb. Vyzváním dlužníka k úhradě dluhu v rozumné lhůtě samože nemůžete nic pokazit, jak ale tušíte, nevyplatí se dlouho otálet. Za podání neplatíte nic.
      §108 IZ
      (1) Insolvenční soud může před rozhodnutím o insolvenčním návrhu uložit insolvenčnímu navrhovateli, aby ve stanovené lhůtě zaplatil zálohu na náklady insolvenčního řízení, je-li to nutné ke krytí nákladů řízení a prostředky k tomu nelze zajistit jinak. Tuto zálohu nelze uložit insolvenčnímu navrhovateli, který je zaměstnancem dlužníka a jehož pohledávka spočívá pouze v pracovněprávních nárocích.

• 18. 1. 2011 10:37

... (neregistrovaný)

S tím insolvenčním návrhem spěchejte:
      §3
      Pro účely tohoto zákona
      a) se zaměstnancem rozumí fyzická osoba, s níž zaměstnavatel sjednal pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti, na základě kterých jí vznikly v rozhodném období, mzdové nároky nevyplacené zaměstnavatelem; rozhodným obdobím je kalendářní měsíc, ve kterém bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení nebo ve kterém byl podán insolvenční návrh, jakož i 3 kalendářní měsíce předcházející tomuto měsíci a 3 kalendářní měsíce následující po tomto měsíci

• 18. 1. 2011 10:52

Nějak toto nechápu. Musím tedy dodržet nějakou lhůtu pro podání ins. návrhu? PP jsem ukončila 18.10. - Prošvihla jsem něcco?

• 18. 1. 2011 11:09

... (neregistrovaný)

A čemu konkrétně bývalý zaměstnanec mající nárok na peníze od ÚP nerozumí na větě:
      "zaměstnancem se rozumí fyzická osoba, s níž zaměstnavatel sjednal pracovní poměr na základě kterých jí vznikly v rozhodném období 3 měsíce před měsícem, kdy byl podán insolv. návrh, mzdové nároky nevyplacené zaměstnavatelem?"

• 18. 1. 2011 11:16

Ale vždyť žádný ins. návrh ještě podán nebyl.... Asi to chápu tedy celé špatně, ale já měla za to, že ÚP mi vyplatí mzdu pouze v tom případě, když už zaměstnavatel v insolvenci je, jenže na toho mého bývalého z-tele ještě nikdo návrh nepodal - chci to udělat já - tzn. i v tomto případě bych pak měla nárok na náhradu od ÚP? Tzn. v tomto mém případě by mi od ÚP žádné peníze nenáleželi - dnes jsem prošvihla 3 měsíce od ukončení PP? Omlouvám se moc, ale mám v tom guláš :-). A děkuji za rady.

• 18. 1. 2011 11:36

... (neregistrovaný)

Celou dobu se bavíme o tom, že podáte ins. návrh, píšete to již v dotazu - z toho je snad zřejmé, že ins. návrh ještě podán nebyl. Proč myslíte, že jsem napsal, abyste s návrhem spěchala? No asi proto, abyste ještě mohla být považována za zaměstnance podle 118/2000 Sb. a měla nárok na peníze od ÚP.

• 18. 1. 2011 11:45

Omlouvám se, ale opravdu jsem to špatně pochopila už od začátku. Tzn. kdy nejpozději ho můžu já podat ? Děkuji.

• 18. 1. 2011 11:52

... (neregistrovaný)

Promiňte, odcházím meditovat a poprosit o sílu boha Trpěliváka.
      http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=768771

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).