Dobrý den,
odpovědi níže:
> 1) Paragon x Faktura
> - přichází mi celkem malé platby (40-200 Kč) na bankovní účet od zákazníků, a tak řeším dilema, zda je vždy nutné i na tak
> malé položky vytvářet fakturu. Nestačí jen k balíčku přidat klasicky vyplněný paragon?
Podle mého názoru to u malých částek stačí. Pokud jste plátce DPH, musí paragon splňovat náležitosti zjednodušeného daňového dokladu.
> 2) Více účtu
> - jelikož mám dva různé internetové obchody, rád bych oddělil platby. Je možné dostávat platby za podnikání na dva
> účty, nebo je nutné mít vše v jednom.
Samozřejmě to možné je. Pro některé podnikatele, je to takto přehlednější. Můžete mít i dvě samostatné pokladny.
> 3) Osobní účet
> - mám také osobní účet na který mi rodiče zasílají peníze. Rád bych se optal, jestli tento příjem nemusím danit, nebo jak
> se u případné kontroly dokáže, že to nejsou peníze z podnikání.
Pokud tento účet nevyužíváte k podnikání (ve Vašem případě bych to nedoporučovala), nikde ho uvádět nebudete. Finanční úřad Vám při případné daňové kontrole bude prověřovat Vaše podnikatelské účty. Navíc lze kdykoliv prokázat z jakého účtu peníze na Váš účet přišly, tedy že se jedná o účet rodičů. Osvobození od daně darovací v I. skupině příbuzných § 19 zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 11. 2011 17:52
Dobrý den,
začal jsem podnikat a setkal jsem se s některými problémy u kterých jsem nenašel řešení ani na internetu, proto bych
se rád informoval u Vaší redakce.
1) Paragon x Faktura
- přichází mi celkem malé platby (40-200 Kč) na bankovní účet od zákazníků, a tak řeším dilema, zda je vždy nutné i na tak
malé položky vytvářet fakturu. Nestačí jen k balíčku přidat klasicky vyplněný paragon?
2) Více účtu
- jelikož mám dva různé internetové obchody, rád bych oddělil platby. Je možné dostávat platby za podnikání na dva
účty, nebo je nutné mít vše v jednom.
3) Osobní účet
- mám také osobní účet na který mi rodiče zasílají peníze. Rád bych se optal, jestli tento příjem nemusím danit, nebo jak
se u případné kontroly dokáže, že to nejsou peníze z podnikání.
Mnohokrát děkuji za vysvětlení mých otázek.
S pozdravem
Luboš Tomešek