Několik dotazů k podnikání

• (neregistrovaný)

10. 11. 2011 17:52

Dobrý den,

začal jsem podnikat a setkal jsem se s některými problémy u kterých jsem nenašel řešení ani na internetu, proto bych
    se rád informoval u Vaší redakce.

1) Paragon x Faktura
    - přichází mi celkem malé platby (40-200 Kč) na bankovní účet od zákazníků, a tak řeším dilema, zda je vždy nutné i na tak
    malé položky vytvářet fakturu. Nestačí jen k balíčku přidat klasicky vyplněný paragon?

2) Více účtu
    - jelikož mám dva různé internetové obchody, rád bych oddělil platby. Je možné dostávat platby za podnikání na dva
    účty, nebo je nutné mít vše v jednom.

3) Osobní účet
    - mám také osobní účet na který mi rodiče zasílají peníze. Rád bych se optal, jestli tento příjem nemusím danit, nebo jak
    se u případné kontroly dokáže, že to nejsou peníze z podnikání.

Mnohokrát děkuji za vysvětlení mých otázek.
    S pozdravem

Luboš Tomešek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2011 7:04

autorka

Dobrý den,

odpovědi níže:

> 1) Paragon x Faktura
      > - přichází mi celkem malé platby (40-200 Kč) na bankovní účet od zákazníků, a tak řeším dilema, zda je vždy nutné i na tak
      > malé položky vytvářet fakturu. Nestačí jen k balíčku přidat klasicky vyplněný paragon?

Podle mého názoru to u malých částek stačí. Pokud jste plátce DPH, musí paragon splňovat náležitosti zjednodušeného daňového dokladu.   

> 2) Více účtu
      > - jelikož mám dva různé internetové obchody, rád bych oddělil platby. Je možné dostávat platby za podnikání na dva
      > účty, nebo je nutné mít vše v jednom.

Samozřejmě to možné je. Pro některé podnikatele, je to takto přehlednější. Můžete mít i dvě samostatné pokladny.

> 3) Osobní účet
      > - mám také osobní účet na který mi rodiče zasílají peníze. Rád bych se optal, jestli tento příjem nemusím danit, nebo jak
      > se u případné kontroly dokáže, že to nejsou peníze z podnikání.

Pokud tento účet nevyužíváte k podnikání (ve Vašem případě bych to nedoporučovala), nikde ho uvádět nebudete. Finanční úřad Vám při případné daňové kontrole bude prověřovat Vaše podnikatelské účty. Navíc lze kdykoliv prokázat z jakého účtu peníze na Váš účet přišly, tedy že se jedná o účet rodičů. Osvobození od daně darovací v I. skupině příbuzných § 19 zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).