Re: OSVČ-vedlejší chce zaměstnant důchod
Důchodce si u vás může podepsat prohlášení poplatníka, pokud nemá podepsáno jinde. Sleva na poplatníka by mu u takto vysokého příjmu pokryla celou daň, takže by žádné zálohy na daň neplatil a nemusel by vás žádat o roční zúčtování daní. Jedinou vaší povinností by bylo vyplnit po skončení roku Vyúčtování daně ze závislé činnosti.
Jestliže má už důchodce prohlášení podepsané jinde, tak byste danil do 5000,- měsíčně daní srážkovou (ta se nevyúčtovává) a nad 5000,- daní zálohovou (podal by si daňové přiznání).
Děkuji za odpověď, jen pokud mohu ještě požádat o upřesnění (skutečně se v tom moc neorientuji). Tiskopis "Prohlášení poplatníka" - důchodce zůstane u mne založen, nebo ho musím někomu dokládat? Sám za sebe samozřejmě vyplním Vyúčtování daně, ale musí i důchodce sám za sebe podávat daňové přiznání, aby prokázal, že z příjmů mu v tomto případě vyplývá nulová daňová povinnost, nebo je jeho práce nějakým způsobem zohledněna v mém daňovém přiznání? Předem děkuji za odpověď a trpělivost se mnou.
Prohlášení poplatníka si založíte ve složce zaměstnance pro případnou kontrolu z FÚ, nikam ho neodevzdáváte. Bude-li mít podepsané prohlášení, nemá povinnost podávat DP.
Trpělivost je mé druhé jméno. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2011 14:01
Dobrý den,
v roce 2010 jsem na střeše domu zprovoznil malou fotovoltaickou elektrárnu a jelikož jsem jinak zaměstnán na hlavní pracovní poměr jinde, stala se ze mě osoba s vedlejší samostatně výdělečnou činností. Z důvodů spíše sociálních chci zaměstnat důchodce na základě Dohody o provedení práce, ale jako novopečený podnikatel bez znalosti účetnictví a podnikatelských povinností nevím, jaký to pro mě může mít dopad. Jsem standardně nahlášen jako osoba s vedlejší SVČ u zdravotní pojišťovny (neplatím zálohy jelikož jsem zaměstnanec), na sociálce (neplatím sociální pojištění jelikož nedosáhnu limitu od kterého vzniká povinnost) a finančáku (platím daně jako fyzická osoba). Pokud důchodce zaměstnám a peníze (cca 20.000 Kč) mu v průběhu roku 2011 vyplatím, jaké nové povinnosti pro mě z toho vyplynou? Vím, že nebudu muset odvádět zdravotní a sociální, jelikož u DPP není povinnost pojištění platit, ale jak je to v případě odvodů daní za zaměstnaného důchodce? Budu muset odvádět zálohu? A důchodce bude muset podávat daňové přiznání?
Předem moc děkuji za radu