Já bych to udělal takto:
zaměstnanec by mě měl donést potvrzení, že se přihlásil na ÚP - tj. plátcem pojistného se za něj stal stát.
Zdravotní pojištění pak nemusí být zaplaceno v minimální výši, ale pouze ve výši 13,5 % z hrubé mzdy (9 % zaměstnavatel, 4,5 % zaměstnanec). Tj. pokud je hrubá mzda 0 Kč pak i ZP a SP bude 0 Kč :-)
Pokud by to zaměstnanec neprokázal, pak by se muselo odvést alespoň 1080 Kč na ZP s tím, že výpočet bych udělal klasický (viz výše) a rozdíl by musel doplatit zaměstnanec ze svého. Čili při 0 Kč hrubé mzdy by mi zaměstnanec musel zaplatit 1080 Kč, které bych poslal na jeho ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 11. 2011 8:56
Dobrý den, chtěla bych se zepatat, zda se musí zaplatit zdravotní pojištění za zaměstnance, který byl v pracovním poměru od 1.9. do 4.10. - za měsíc září byla klasicky vypočtena mzda, odvedeno ZP a SP. V měsíci říjnu byl s tímto zaměstnancem rozvázán pracovní poměr ve zkušební době ke dni 4.10. - za říjen neodpracoval žádné hodiny. Je povinnost odvést aspoň nějaké minimální pojištění za tyto 4 dny a jak se vypočítá? Tento zaměstnanec se v měsíci říjnu nahlásil na pracovní úřad.
Děkuji moc za radu.
Markéta