OSVČ nebo pracovní smlouva - co je lepší

• (neregistrovaný)

2. 2. 2011 7:22

Ahoj

chtěla jsem zeptat na něco ohledně daní.

Pokud jsem OSVČ, bude pro mě lepší z hlediska daní zaměstnat člověka a dát mu měsíční hrubou mzdu 12 tisíc, anebo mu nějakým způsobem vyplácet odměnu, např. 13 tisíc, s tím, že ten člověk bude na živ. list (osvč)?

A když to vezmu z hlediska druhé strany, bude lepší být zaměstnanec s hrubou mzdou 12 tis, nebo osvč s 13 tis, pokud jsem i normálně osvč, tzn. mám jiný příjem cca 15 tis/měsíc, tudíž stejně platím zálohy na soc. a zdr. pojištění...

Popřípadě, jeslti Vás napadá nějaká varianta, aby se vlk nažral a koza zůstala celá...

Můžete mi prosím poradit děkuju.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2011 8:08

Mj (neregistrovaný)

Re: OSVČ nebo pracovní smlouva - co je l
      Nejdřív se musíte rozhodnout, z které strany to chcete brát. Obávám se, že jiný "výsledek" bude pro potencionálního zaměstnavatele a jiný pro potencionálního "pracovníka".
      Jako zaměstavatel- lepší uzavřít smlouvu s OSVČ - neplatíte dovolenou, nemusíte přihlašovat jako zaměstnance, neplatíte za něj SP a ZP, neúřadujete nemocenské apod.....
      Jako "pracovník" bych chtěla pracovní smlouvu - abych měla dovolenou, nemocenskou, důchodové pojištění, nějakou tu "jistotu" zaměstnání, ....
      Záleží taky na povaze úkolu, pravidelnosti práce....
      Jsem OSVČ a do práce bych už nešla....

• 2. 2. 2011 8:18

AniN (neregistrovaný)

Re: OSVČ nebo pracovní smlouva - co je l
      Souhlasím s tímto názorem. Pro zaměstnavatele je určitě v dnešní době OSVČ, mimo jiné musíte zajišťovat pravidelné lékařské prohlídky, dávat ochranné pomůcky, výplatu jste povinni zaměstnanci také dát, i když práci nevykonná dobře. Když OSVČ vykoná práci špatně, tak mu nezaplatíte, až odstraní závady a nedodělky. Po zkušenosti s kontrolou IPB, s pracovní morálkou a právama zaměstnanců, je lepší vzít OSVČ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).