Dobrý večer,
prosím o radu.Jsem podnikatel na ŽL a najímám si dělníky z Polska, kteří mají ŽL z Polska. Nevím jak mi mají psát faktury a zdali jejich výdělek musím nějak zdanit. Děkuji za odpověď
Tak to máte štěstí, že je v českém zákoně o DPH mezera jako kráva.
Ani jeden z vás se nestává plátcem DPH. Takže si faktury budou vystaveny bez DPH. Zkrátka bude to stejné jako když vám poskytne službu nějaký český zedník neplátce DPH. Vy budete mít výdaj, o který ponížíte základ daně z příjmů. Oni budou mít příjem, který si zdaní sami (buď v Polsku, případně v ČR pokud se stanou českými rezidenty).
Dobrý den,zaujal mě Váš názor:viz níže
a co §94 odstavec 9? zákona o DPH ,moc by mě to pomohlo. Díky, můžeme si o tom napsat???
> Tak to máte štěstí, že je v českém zákoně o DPH mezera jako kráva.
> Ani jeden z vás se nestává plátcem DPH. Takže si faktury budou vystaveny bez DPH. Zkrátka bude to stejné jako když vám poskytne službu nějaký český zedník neplátce DPH. Vy budete mít výdaj, o který ponížíte základ daně z příjmů. Oni budou mít příjem, který si zdaní sami (buď v Polsku, případně v ČR pokud se stanou českými rezidenty).
Důležitá je především definice "osoby povinné k dani neusazené v tuzemsku" v § 108 odst. 2:
"Osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku se pro účely tohoto ustanovení rozumí zahraniční osoba povinná k dani, která nemá provozovnu v tuzemsku, nebo osoba registrovaná k dani v jiném členském státě, která nemá sídlo, místo podnikání ani provozovnu v tuzemsku. Pokud zahraniční osoba nebo osoba registrovaná k dani v jiném členském státě, která nemá v tuzemsku sídlo nebo místo podnikání, mají v tuzemsku provozovnu, považují se za osobu povinnou k dani neusazenou v tuzemsku za podmínky, že tato provozovna se neúčastní daného zdanitelného plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby. "
Z toho vyplývá, že osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku je:
a) podnikající zahraniční osoba (mimo EU)
b) plátce DPH v jiném členském státě EU
Tj. neplátce DPH v členském státě EU není osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku a tudíž se na službu od takové osoby nevztahuje § 94 odst. 4
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 11. 2011 21:04
Dobrý večer,
prosím o radu.Jsem podnikatel na ŽL a najímám si dělníky z Polska, kteří mají ŽL z Polska. Nevím jak jim mám psát faktury a zdali jejich výdělek musím nějak zdanit. Děkuji za odpověď.