Re: Paušál 40% nebo 60%
Jestli překlady provádíte jako živnostník, vystavujete fakturu na IČO, potom všechny příjmy jsou ze živnosti, paušální výdaje 60%.
Jestli ale zároveň podnikáte podle zvláštních předpisů (autorského zákona), a v rámci tohoto podnikání překládáte beletrii, musíte vést příjmy odděleně od příjmů ze živnosti a pokud na ně uplatníte výdaje stanovené procentem z příjmů, tak jenom 40%.
Více § 7 zákona o dani z příjmů.
Hezké odpoledne
Re: Paušál 40% nebo 60%
Ano překládám na IČO. Jsem členem svazu překladatelů a po vznesení dotazu, mi bylo tam řečeno 40%, já knihy nevydávám jen prodám svoji práci nakladatelství.. Dnes jsem se ptala FÚ, řekli, že nevidí důvod pro 40%.
Díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2011 6:29
Dle Živnost. zákona podnikám v překladatelské a tlumočnické činnosti. Překládám i beletrii vše na objedávku
V roce 2009 jsem uplatňovala 60 %.
Teď jsem slyšela, že bych měla příjmy rozdělovat zvlášť beletrii a tam dávat 40% / prý hrozí porušení autorského zákona/ a na ostatní překlad 60%. Kde bych se měla zeptat na ŽÚ nebo FÚ?
Nemáte s tím zkušenosti a někdo to neví?.
Díky za rady.