Hlavní kniha-účet 331

• 14. 2. 2011 8:49

Při kontrole účtů za rok 2010 mi nesouhlasí účet 331. Strana "DAL" je nižší o 4906 Kč oproti straně "MÁ DÁTI". Účet by měl být nulový.
    Děkuji za každou radu,jak rozdíl najít ...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 2. 2011 8:59

J.N. (neregistrovaný)

Re: Hlavní kniha-účet 331
      Účet nemusí být nulový, záleží na tom, jak zaměstnancům mzdy vyplácíte. Pokud hotově, tak na konci každého měsíce by na účtě 331 měl být zůstatek ve výši nevyplacených mezd. To ale na straně dal, takže chybu tam s nejvěší pravděpodobností máte.
      Musíte si projít obraty účtu po jednotlivých měsících. Na straně dal budete mít to, co přiznáváte zaměstnancům jako nárok (např. hrubé mzdy, daňové bonusy, přiznané odstupné apod.) , na straně MD to, co jim naopak srážíte (sociální pojištění, zdravotní pojištění, daň ze závislé činnosti a ostatní srážky - spoření, exekuce apod.). Na konci měsíce by se měl zůstatek na straně dal rovnat tomu, co zaměstnancům v následujícím měsíci vyplatíte. Pokud posíláte mzdy všem zaměstnancům na účet, pak by měl být zůstatek účtu na konci měsíce nulový.

• 14. 2. 2011 9:39

v.e.n.d.y.

Jen dodávám,že pokud pošlete peníze příští měsíc, zůstatek ve výši nevyplacených mezd tam můžete mít. Nicméně 4 906,- na str.MD znamená buď nějaké chybné účtování, nebo tedy 2x vyplacenou částku mezd. zkontrolujte třeba zálohy na mzdu.

• 14. 2. 2011 10:25

jarmiki

Předně děkuji za odpověď. Prošel jsem obraty účtu každý měsíc a ty mi souhlasí ! Když si ale dám knihu analytické evidence, tak se mi tam rozdíl objevuje. Mzdy v hotovosti vyplácíme, ale když zadám správné období (tzn. do data v příslušném měsíci , kdy mzdy vyplácíme), strany MD a D souhlasí.
      Můžete mi prosím ještě poradit ?

• 14. 2. 2011 11:14

anka (neregistrovaný)

Nezadával jste novou analitiku? Pokud sedí kniha anal. evidence musí sedět i hlavní kniha. Ještě může být problém v počátečním stavu účtu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).