1. Nemám s tím zkušenost.
2. Samozřejmě, že při převodu peněz se platí v bance poplatky. Může se použít platební dispozice SHA (příjemce a odesílatel se o poplatky podělí, takže každý platí poplatky jen za svou stranu transakce), BEN (všechny poplatky platí příjemce) či OUR (všechny poplatky platí odesílatel). Každá banka má jinou výši poplatků, takže o jejich konkrétní výši se musíte informovat u své banky a odesílatel zase u té své. Pokud částka mezi bankou odesílatele a bankou příjemce necestuje přímo, ale prochází ještě přes nějakou tzv. korespondenční banku (což při takovýchto zahraničních transakcích většinou bývá), tak i tato banka si za to účtuje nějaké poplatky.
3. Při nákupu zboží z USA musíte zaplatit v ČR clo (pokud je cena zboží vyšší než 150 EUR) a DPH (pokud je cena zboží vyšší než 22 EUR).
4. Já bych si myslela, že minimálně daň z příjmu (nebo nějaký její americký ekvivalent). Ale jak se zdaňuje v Americe, to Vám tady na českém webu asi nikdo moc neporadí.
Takové „nefyzické zboží v elektronické podobě“ se považuje za službu. Clo se neplatí, s DPH je to komplikovanější a paragrafy toho se týkající se mi nechce studovat.
Máte povinnost registrovat se jako plátce DPH, pokud:
a) jste příjemcem služby od podnikatele ze zahraničí (z jakéhokoli zahraničního státu),
b) jste vy poskytl službu podnikateli z jiného státu EU
Jinak já předpokládám, že jste podnikatel OSVČ. Pokud nejste, pak byste měl být. Jak píše p. Říha, vaše jednání vykazuje znaky podnikatelské činnosti a pokud byste to dělal bez živnosťáku, není to košer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 11. 2011 23:54
Dobrý den, mám dotazy:
1.Kdyby člověk z ČR chtěl prodávat do Ameriky...je to nějak administrativně složité? Je to problémové?
2.Kdyby zákazník posílal peníze z Ameriky do ČR, jsou nějaké poplatky v bance a kdo je platí? Nebo jak tyto převody fungují?
3.Jaké daně a platby jsou s tím spojené,DPH?
4.Jak probíhá prodej od fyzické osoby nepodnikatele?př.chci něco koupit od FO z Ameriky,nebo z ČR ale není to podnikatel, platí z přijatých peněz ode mě nějaké daně, kdyby se jednalo o něco v hodnotě např.1 000 000,-Kč?
Děkuji a jestli je možné odpověď zaslat i na uvedený mail: xpodnikx@gmail.com