Re: Ošetřování 10 - 15den
No doktor říkal, že to nemůže vystavit takhle na jednu nemoc, že si to neriskne, tak nevím jestli máme nárok. Chtěla jsem to tak, protože dcera nejdřív antibiotika nedostala a dostala je až 9 den, takže teď bude doma další týden. Ošetřování skončilo dneska ve čtvrtek, já doktoroj říkala, že bych tedy chtěla nové ošetřování od pondělí, ale říkal, že to nejde?
No musela bych si platit ZP za ty dny neplaceného volna, to se platí, protože za ty dny by nebylo odvedeno zdravotní pojištění a zaměstnavatel by to za mě musel odvést a pak by mi to strhl z výplaty, tak se to dělá při normálním neplaceném volnu. Jedině jestli u ošetřování je to něco jiného? Můžete mi říci zákon, kde je to uvedené? Děkuji
Re: Ošetřování 10 - 15den
Nemusela byste si platit zdravotní pojištění. Ošetřování může být vystavené na tak dlouhou dobu, jak je potřeba ošetřovat. Ale placených je jen prvních 9 dní (u osamělých prvních 16 dní). Další dna ošetřovačky jsou neplacené, ale neodvádí se za ně zdravotní pojištění, není to klasické neplacené volno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 2. 2011 17:33
Dobrý večer, prosím Vás, mám dotaz. Ze zákona mám nárok na ošetřování 9 dnů, ale dcera je nemocná dál a doktor říkal, že bych si mohla vzít další ošetřování, ale že by nebylo placené. Jak je to u zaměstnavatele a u mě v tomhle případě? Je to jako neplacené náhradní volno brané? Tzn. že z těch dnů za mě zaměstnavatel neodvádí žádné SP a ZP odvádí, ale hradím si ho já jakoby v přepočtu z 8 tis. hrubého? Je to tak, nebo je to jinak? Děkuji všem za odpovědi a rady.