Re: účetní a daňové odpisy - postup
Dobrý den,
záleží na tom, jaké odpisy účtujete. Máte dvě možnosti, buď jste si zvolila, že účetní odpisy = daňové odpisy, pak si vedete jednoduchou evidenci a co zaúčtujete, je to, co si chcete uplatnit, a je to daňově uznatelné a bude to uvedeno v daňovém přiznání v příloze 1. tabulka B písmeno a).
Pokud máte jiný způsob výpočtu pro účetní i pro daňové odpisy, můžete na konci roku polemizovat, zda si daňové odpisy uplatníte (přerušíte odepisování), nebo ne.
účetní odpis , který bude větší než daňový , si mohu uplatnit ? prosím podle jakého předpisu ? Ještě jsem se s takový, předpisem nesetkala.
děkuji,
takže, jestli jsem to pochopila správně, tak firma, která má účetní odpisy stejné jako daňové, tak si nemůže vybrat, zda bude nebo nebude uplatňovat daňové odpisy? Daňové i účetní odpisy jsou stejné. Za rok 2009 byly odpisy uvedeny v příl.1 tab B, takže daňové odpisy byly uplaněny a letos tedy udělám to samé?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2011 12:44
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s odpisy, mám v tom trochu zmatek. Vím, že účetní odpisy se musí zaúčtovat a daňové, pokud se to nehodí (jako třeba když je ztráta), tak nemusí. Firma sro, má 5 aut. Za rok 2009 dělal DPPO daňový poradce s tím, že jsem zaúčtovala účetní odpisy na 551/082, ale tím zvýšila ztrátu, ne? A že dańové odpisy nebudeme uplatňovat. Daňový poradce vyplnil přiznání a částku odpisů uvedl v příl.1 tabulka B daňové odpisy, a to udělal správně, když jsme nechtěli uplatnit daň. odpisy? Jak mám postupovat v přiznání za rok 2010? Zaúčtuji účetní odpisy a tím se mi sníží zisk, a daňové mám uvést ty co měly být loni nebo letos? Vůbec nevím, jsem z toho zmatená.
děkuji za odpověď