Re: příjem z pronájmu-ztráta
Děkuji za Vaši reakci. Jen mám ještě dotaz, odpisy může uplatnit i osoba nepodnikatel? V tomto případě se jedná o osobu, která jen vlastní nemovitost, kterou celou pronajímá, dostává nájem, a tyto peníze"otočí" a investuje je tedy do technického zhodnocení (okna, plyn, fasáda...), myslím, že tyto výdaje tedy uplatnit nemůže. Zbývají tedy jen ty odpisy(pokud ovšem osoba nepodnikatel je uplatňovat může) a potom mne napadá spotřeba energií.
Pro pronájem platí stejná pravidla (příjmy,výdaje), jako u podnikání jenom s tím, že nemovitost není obchodním majetkem. Ale musíte vést inventární karty a samozřejmě můžete uplatňovat odpisy i jako nepodnikatel.
Okna,plyn,fasáda mokou být taky jako opravy, pokud tam již jednou byly a neměníte technické parametry.
Energii, čištění komínů, byste měli ročně vyúčtovávat nájemníkům. Jsou to služby a ty se nezahrnují do daňových příjmů(od nájemníkům) ani do daň.výdajů (dodavatelům).
mohla byste prosím poradit i mě? jsem OSVČ, vedu DE. Z té jsem vykázal zisk. Dále vedle toho pronajímám mimo podnikání nemovitost. Příjmy z pronájmu jsou však nižší než odpis této nemovistosti. Podle tohoto paragrafu podle toho co píšete tedy lze uplatnit také ztrátu, mohu tedy o tento "minus" ponížit zisk z podnikání? díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2011 15:01
Dobrý den, je prosím možné, aby příjem dle §9 "příjem z pronájmu" vykazoval ztrátu ? Nebo se skutečné náklady mohou uplatnit jen do výše příjmů ?... je možné, že si to s něčím pletu, v zákoně jsem našla, že základem daně je rozdíl příjmů a výdajů, za výdaje pokládám výdaje na opravu nemovistosti-je to správně ? Nějak tuším, že tu bude "nějaké ale", protože mi vychází děsná ztráta...