Výpověď daná zaměstnavatelem

• (neregistrovaný)

25. 11. 2011 19:06

Dobrý den,
    na začátku srpna 2011 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Můj zaměstnavatel mi 24.listopadu 2011 poslal dopis s informační povinností dle zákoníku práce, kde mi sděluje, že mé pracovní místo k 1.1.2012 ruší. Zároveň uvádí, že mi dle zákoníku práce nemůže předat výpověď (jsem na mateřské) pro nadbytečnost.
    Dále píše, že můj pracovní poměr skončí po ukončení rodičovské dovolené a po skončení pracovního poměru mi v nejbližším výplatním termínu vyplatí odstupné.
    Po ukončení rodičovské dovolené se mám dostavit na personální oddělení, aby se mnou vyřídili potřebné formality.

Chci Vás poprosit o radu. Je jednání mého zaměstnavatele je nezákonné? Jestliže ano, jak mám dále postupovat?
    Předem děkuji za odpověď.

Přeji Vám hezký den
    Pekárková Anna

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 11. 2011 22:27

bez přezdívky

Dobrý den,

splňujete podmínky pro zákaz výpovědi. Cituji ze zákoníku práce paragraf 53d:
      > Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je...v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou.

Zaměstnavatel vám může dát výpověď pouze v případě
      > ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část, přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část
      . Pokud tyto skutečnosti nastaly, má na výpověď skutečně nárok, pokud ne, nemá.

V první řadě bych vám doporučovala věc se zaměstnavatelem probrat. Pokud budete mít pochybnosti o oprávněnosti jeho postupu, obraťte se na místně příslušný Úřad práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).