Dobrý den,
splňujete podmínky pro zákaz výpovědi. Cituji ze zákoníku práce paragraf 53d:
> Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je...v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou.
Zaměstnavatel vám může dát výpověď pouze v případě
> ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část, přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část
. Pokud tyto skutečnosti nastaly, má na výpověď skutečně nárok, pokud ne, nemá.
V první řadě bych vám doporučovala věc se zaměstnavatelem probrat. Pokud budete mít pochybnosti o oprávněnosti jeho postupu, obraťte se na místně příslušný Úřad práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 11. 2011 19:06
Dobrý den,
na začátku srpna 2011 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Můj zaměstnavatel mi 24.listopadu 2011 poslal dopis s informační povinností dle zákoníku práce, kde mi sděluje, že mé pracovní místo k 1.1.2012 ruší. Zároveň uvádí, že mi dle zákoníku práce nemůže předat výpověď (jsem na mateřské) pro nadbytečnost.
Dále píše, že můj pracovní poměr skončí po ukončení rodičovské dovolené a po skončení pracovního poměru mi v nejbližším výplatním termínu vyplatí odstupné.
Po ukončení rodičovské dovolené se mám dostavit na personální oddělení, aby se mnou vyřídili potřebné formality.
Chci Vás poprosit o radu. Je jednání mého zaměstnavatele je nezákonné? Jestliže ano, jak mám dále postupovat?
Předem děkuji za odpověď.
Přeji Vám hezký den
Pekárková Anna