Dobrý den,
máte vozidlo, které využíváte pro zásobování. Předně musí být zaplacena silniční daň, protože je vozidlo využito k podnikání. Dále záleží o jaké vozidlo se jedná, např. zda je či není vloženo v obchodním majetku atd. Uplatnění pohonných hmot do nákladů není povinností podnikatele. Je to možnost, jak snížit daňový základ. Pokud je pro Vás uplatnění skutečných výdajů v daňové evidenci či účetnictví složité, lze využít paušál na dopravu až 5 000 korun měsíčně na jedno vozidlo.
Doporučovala bych Vám konzultaci s daňovým nebo účetním poradcem.
Dagmar Kučerová ;)
Dobrý den,
ve výdajích uplatněných procentem jsou veškeré výdaje poplatníka, tedy i výdaje spojené s provozem vozidla. Paušální výdaj na automobil může využít pouze podnikatel, který vede účetnictví nebo daňovou evidenci. Více například zde: Otazníky kolem paušálu na dopravu a spolupracujících osob
Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 11. 2011 22:02
Dobrý den,
četl jsem článek na adrese http://www.podnikatel.cz/clanky/automobil-v-podnikani-fyzickych-osob/ . Ale z toho nevím, když jsem živnostník, mám restaurace ale vozidlo na zásobování a náklady na pohonných hmot zatím nemám jako náklad v účetnictví. Chtěl bych se zeptat jestli teď to můžu zahrnout do daňového uznání? Nebo budu muset dělat tak že to přehodím vlastnictví na jinou osobu a pak zase to zpátky nakoupím,abych to mohl mít daňově uznaný. Případně jestli jako živnostník budu muset splnit nějaké další podmínky, a to zahrnutí automobilu do daňové uznání jako náklad nebude moc složitý?
Děkuji Vám za odpověď a přeji příjemný den.
Lukáš