Souběžně podepsané růžové prohlášení

• (neregistrovaný)

14. 3. 2011 9:34

Dobrý den, prosím o radu. Mám podepsané růžové prohlášení u svého zaměstnavatele. Současně jsem od ledna 2010 členem výboru společenství vlastníků jednotek, kde mám 2500 Kč hrubého měsíčně (1967,- Kč čistého). V březnu 2011 mi účetní dala růžové prohlášení za rok 2010 k podpisu a řekla, že jsem povinna ho podepsat - prohlášení mi předvyplnila a škrtla "uplatňuji". Krom toho mi vystavaila Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2010, kde škrtla "podepsala" - řekla bych, že si to protiřečí. Myslím si, že nejsem povinna podepisovat souběžně dvě růžová prohlášení i když v něm neuplatňuji úlevy na poplatníka, natož ho podepisovat v březnu za celý předchozí rok. Účetní mi řekla, že budeme mít problém s finančním úřadem, pokud nebude prohlášení podepsané. Má účetní pravdu? Děkuji za názory. Kristýna

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2011 10:03

LucieP (neregistrovaný)

Re: souběžně podepsané růžové prohlášení
      Účetní pravdu nemá. Vy můžete podepsat jen 1 Prohlášení, nemůžete mít podepsané 2 Prohlášení na ráz. Účetní se měla nejprve zeptat, jestli už někde nemáte podepsáno....Alespoň já to tak dělám :o)
      L.

• 14. 3. 2011 10:27

JančaJ (neregistrovaný)

souhlasím, můžete mít souběh zaměstnání, ale pouze jedno podepsané prohlášení...

• 14. 3. 2011 10:35

Lenka2 (neregistrovaný)

No nejdřív bych si ujasnila "škrtla" a "zaškrtla". POkud je to jak říkáte, tak to má podle mě mzdová účetní dobře.

• 14. 3. 2011 10:56

Líba (neregistrovaný)

Mzdová účetní především nemůže nikoho nutit podepsat prohlášení a už vůbec ne v případě, že dotyčný má podepsáno jinde. Za druhé měla strhávat srážkovou daň a žádné potvrzení o zdanitelných příjmech se na to nevystavuje. Za třetí sice neznám účtování SVJ, ale nemůžu přijít na to, jak vykouzlila z 2500,- hrubého 1967,- čistého.

• 14. 3. 2011 12:31

Kristýna K. (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Mám podepsané růžové
      >>>>>prohlášení u svého zaměstnavatele. Současně jsem od
      >>>>>ledna
      >>>>>2010 členem výboru společenství vlastníků jednotek,
      >>>>>kde
      >>>>>mám 2500 Kč hrubého měsíčně (1967,- Kč čistého). V
      >>>>>březnu 2011 mi účetní dala růžové prohlášení za rok
      >>>>>2010 k
      >>>>>podpisu a řekla, že jsem povinna ho podepsat -
      >>>>>prohlášení mi předvyplnila a škrtla "uplatňuji". Krom
      >>>>>toho mi
      >>>>>vystavaila Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok
      >>>>>2010, kde škrtla "podepsala" - řekla bych, že si to
      >>>>>protiřečí. Myslím si, že nejsem povinna podepisovat
      >>>>>souběžně dvě růžová prohlášení i když v něm
      >>>>>neuplatňuji
      >>>>>úlevy na poplatníka, natož ho podepisovat v březnu za
      >>>>>celý
      >>>>>předchozí rok. Účetní mi řekla, že budeme mít problém
      >>>>>s finančním úřadem, pokud nebude prohlášení
      >>>>>podepsané.
      >>>>>Má účetní pravdu? Děkuji za názory. Kristýna

>Mzdová účetní především nemůže nikoho nutit podepsat
      >prohlášení a už vůbec ne v případě, že dotyčný má
      >podepsáno jinde. Za druhé měla strhávat srážkovou daň a
      >žádné potvrzení o zdanitelných příjmech se na to
      >nevystavuje. Za třetí sice neznám účtování SVJ, ale nemůžu
      >přijít na to, jak vykouzlila z 2500,- hrubého 1967,-
      >čistého.

To si myslím taky. Podle mě uplatnila zálohovou daň místo srážkové a proto teď chce zpětně dopodepsat prohlášení. Jinak nevidím chápu, proč by měla mít problém s FÚ a nutila mě to podepisovat. Statutáři SVJ nemají SP odváděné do 6200,-Kč hrubého. Dle toho je superhrubá mzda =2500 + 9%ZP= 2725 (pro srážkovou)/2800(pro zálohovou), z toho 15% daň je 420 Kč a 4,5%ZP z 2500 je 113 kč. Tj. 2500 - 420zál.daň - 113ZP = 1967,- Kč

• 14. 3. 2011 12:49

Líba (neregistrovaný)

Ano, bude to tak. Zjistila, že měla odvádět srážkovou místo zálohové a nechce to opravovat. Při případné kontrole by stejně bylo nápadné, že jste podepsala prohlášení a nechtěla uplatnit slevu na poplatníka. To by možná prošlo u jednoho měsíce, ale celý rok těžko.

• 14. 3. 2011 11:01

Kristýna K. (neregistrovaný)

Možná se zeptám jednodušeji - pokud mám na potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2010 uvedeno, že jsem nepodepsala (škrtnuto podepsala), tak proč mám do-podepisovat, notabene v březnu 2011? Nejsem přece povinna vůbec podepisovat 2 prohlášení současně.. Může mít FÚ proti tomu nějaké výhrady? Nebo je jinak počítaná mzda (2500,- hrubého/1967,- čistého měsíčně)? Díky moc K.

• 14. 3. 2011 11:07

Líba (neregistrovaný)

Při nepodepsaném prohlášení se do 5000,- měsíčně odvádí daň srážková a nad 5000,- daň zálohová. Pokud je prohlášení podepsané, tak se bez ohledu na výši příjmu jedná o daň zálohovou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).