Re: souběžně podepsané růžové prohlášení
No nejdřív bych si ujasnila "škrtla" a "zaškrtla". POkud je to jak říkáte, tak to má podle mě mzdová účetní dobře.
Mzdová účetní především nemůže nikoho nutit podepsat prohlášení a už vůbec ne v případě, že dotyčný má podepsáno jinde. Za druhé měla strhávat srážkovou daň a žádné potvrzení o zdanitelných příjmech se na to nevystavuje. Za třetí sice neznám účtování SVJ, ale nemůžu přijít na to, jak vykouzlila z 2500,- hrubého 1967,- čistého.
>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Mám podepsané růžové
>>>>>prohlášení u svého zaměstnavatele. Současně jsem od
>>>>>ledna
>>>>>2010 členem výboru společenství vlastníků jednotek,
>>>>>kde
>>>>>mám 2500 Kč hrubého měsíčně (1967,- Kč čistého). V
>>>>>březnu 2011 mi účetní dala růžové prohlášení za rok
>>>>>2010 k
>>>>>podpisu a řekla, že jsem povinna ho podepsat -
>>>>>prohlášení mi předvyplnila a škrtla "uplatňuji". Krom
>>>>>toho mi
>>>>>vystavaila Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok
>>>>>2010, kde škrtla "podepsala" - řekla bych, že si to
>>>>>protiřečí. Myslím si, že nejsem povinna podepisovat
>>>>>souběžně dvě růžová prohlášení i když v něm
>>>>>neuplatňuji
>>>>>úlevy na poplatníka, natož ho podepisovat v březnu za
>>>>>celý
>>>>>předchozí rok. Účetní mi řekla, že budeme mít problém
>>>>>s finančním úřadem, pokud nebude prohlášení
>>>>>podepsané.
>>>>>Má účetní pravdu? Děkuji za názory. Kristýna
>Mzdová účetní především nemůže nikoho nutit podepsat
>prohlášení a už vůbec ne v případě, že dotyčný má
>podepsáno jinde. Za druhé měla strhávat srážkovou daň a
>žádné potvrzení o zdanitelných příjmech se na to
>nevystavuje. Za třetí sice neznám účtování SVJ, ale nemůžu
>přijít na to, jak vykouzlila z 2500,- hrubého 1967,-
>čistého.
To si myslím taky. Podle mě uplatnila zálohovou daň místo srážkové a proto teď chce zpětně dopodepsat prohlášení. Jinak nevidím chápu, proč by měla mít problém s FÚ a nutila mě to podepisovat. Statutáři SVJ nemají SP odváděné do 6200,-Kč hrubého. Dle toho je superhrubá mzda =2500 + 9%ZP= 2725 (pro srážkovou)/2800(pro zálohovou), z toho 15% daň je 420 Kč a 4,5%ZP z 2500 je 113 kč. Tj. 2500 - 420zál.daň - 113ZP = 1967,- Kč
Ano, bude to tak. Zjistila, že měla odvádět srážkovou místo zálohové a nechce to opravovat. Při případné kontrole by stejně bylo nápadné, že jste podepsala prohlášení a nechtěla uplatnit slevu na poplatníka. To by možná prošlo u jednoho měsíce, ale celý rok těžko.
Možná se zeptám jednodušeji - pokud mám na potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2010 uvedeno, že jsem nepodepsala (škrtnuto podepsala), tak proč mám do-podepisovat, notabene v březnu 2011? Nejsem přece povinna vůbec podepisovat 2 prohlášení současně.. Může mít FÚ proti tomu nějaké výhrady? Nebo je jinak počítaná mzda (2500,- hrubého/1967,- čistého měsíčně)? Díky moc K.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2011 9:34
Dobrý den, prosím o radu. Mám podepsané růžové prohlášení u svého zaměstnavatele. Současně jsem od ledna 2010 členem výboru společenství vlastníků jednotek, kde mám 2500 Kč hrubého měsíčně (1967,- Kč čistého). V březnu 2011 mi účetní dala růžové prohlášení za rok 2010 k podpisu a řekla, že jsem povinna ho podepsat - prohlášení mi předvyplnila a škrtla "uplatňuji". Krom toho mi vystavaila Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2010, kde škrtla "podepsala" - řekla bych, že si to protiřečí. Myslím si, že nejsem povinna podepisovat souběžně dvě růžová prohlášení i když v něm neuplatňuji úlevy na poplatníka, natož ho podepisovat v březnu za celý předchozí rok. Účetní mi řekla, že budeme mít problém s finančním úřadem, pokud nebude prohlášení podepsané. Má účetní pravdu? Děkuji za názory. Kristýna