Re: Jakou odvést daň z prodeje nemovitos
Jeden z názorů a domnívám se že správný, pokud použiji peníze na využití svého bydlení např. hypotéka i přesto že nemám v bytě trvalé bydliště 2 roky nemusím platit dan z příjmu ve výši 15%
Další názor vždy musímo dvést daň ve výši 15% bez ohledu na využití ... k dalšímu bydlení
Odvedu 15% bez ohledu na další využití z důvodu,že nemám trvalé bydliště v dané nem.max 2 roky nebo nevlastním nemovitost déle jak 5 let.,
Odvádím daň 15 % pouze z rozdílu mezi pořizovací a prodejní cenou.
Otázka ohledně kdo má podat dan přiznání je prozatím bez odpovědi...
Dobrý den,
pročetla jsem zákono dani z příjmu fyz osob,konkrértně osvobození od daně. Již nějakou představu mám.
Mám tedy již nyní pouze dotaz zda existuje nějaký výklad výrazu bydliště v souvislosti s osvobozením od daně z příjmu při prodeji nem. v souvislosti spoužitím na další bydlení a kdo by vlastně měl podat daň.přiznání ?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
A to máte z jednoho FÚ rozdílné názory? To jste se ptala ještě na vrátnici/ústředně?
Osvobození od daně (použití na bytové potřeby...) najdete v §4/1a,b ZDP a pokud jste byt prodala se ztrátou, tak snad nemusíte řešit výši daně z příjmů. K výdajům kromě pořizovací ceny patří např. daň z převodu (§24/2ch) ZDP) - tu odvedete každopádně ve výši 3% z prodejní/odhadní (té vyšší) ceny.
K podání přiznání: ostatní příjmy plynoucí manželům ze společného jmění manželů se zdaňují všechny jen u jednoho z nich (u vás není byt v obch. majetku jednoho z vás, to by se zdaňoval u něho). Bydlištěm se rozumí bydliště faktické, nikoli trvalé zmíněné v dotazu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 3. 2011 8:37
Dobrý den,
prosím o pomoc.
Jsem jeden ze dvou vlastniků bytu ve kterém nemám trvalé bydliště. Tuto nemovitost vlastníme max. 2 roky. Nebyla využívána k žádným vedlejším příjmům (pronájem). Já jsem na mateřské dov. Manžel není podnikatel. V letošním roce byt prodávám. Tuto nemovitost prodávám se ztrátou proti původnímu nákupu.
Jakou vlastně odvádím daň ? Odvádím daň z rozdílu tedy rozdíl mezi pořizovací a prodejní cenou v tomto případě ze ztráty?
Nebo odvádím daň z prodeje bytu a v jaké procentní sazbě ?
Nebo odvádím daň z odhadní ceny nemovitosti ?
Zahrnuji do vyúčtování daní manžela nebo musím podat přiznání i já ?
Na FU mi bohužel sdělili několik rozdílných názorů.
Mnohokrát děkuji za odpověď.