Re: rozvaha při přerušení podnikání nulo
Zákon o účetnictví
(4) Účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. f) jsou povinny vést účetnictví od prvního dne účetního období následujícího po období, ve kterém se rozhodly vést účetnictví, nerozhodnou-li se vést účetnictví již ode dne zahájení podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, až do dne ukončení uvedených činností nebo do posledního dne účetního období, ve kterém se rozhodly vedení účetnictví ukončit, a nevznikla-li jim povinnost vést účetnictví podle § 1 odst. 2 písm. d), e), g) nebo h).
Jde o to, že závazky a pohledávky zůstají i po přerušení živnosti.
Ještě jsem Vám k tomu něco našla:
http://www.stormware.cz/podpora/LegServis/Preruseni_podnikani.aspx
Ješte je otázka, na základě jakého § vedla OSVČ účetnictví, zda dobrovolně nebo povinně. Zda by se přerušení nedalo považovat za zkrácené účetní období.
Snad se ještě někdo ozve.
vedla účetnictví dobrovolně od začátku podnikání (2002) a přerušení (2010) bude trvat minimálně další 2 roky - jestli vůbec činnost ještě někdy zahájí....
díky za odkaz - už 2 dny k tomu něco hledám a nenacházím :) likvidaci sro umím, ale přerušení živnosti OSVČ v podvojku dělám poprvé....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2011 15:56
dobrý den, chci se zeptat na přerušení podnikání u OSVČ vedoucí účetnictví. Vím, že musím upravit HV o zálohy, NPO, ... dle § 23 odst 8. Nevím ale co s ostatními rozvahovými účty, kde mi "visí" staré zůstatky (311, 321). Mám je proúčtovat nedaňově, aby se mi vynulovali? A co s účtem 491 - účet individ. podnikatele?
děkuji