Re: neoprávnění podnikání pro Páju
Rozdělme to do dvou bodů
1) neoprávněné podnikání - pěkně popsáno v článku
http://www.stormware.cz/podpora/LegServis/Prilezitostna_cinnost_a_jeji_zdaneni.aspx
2) zpracování daňového přiznání
Zákon o daňovém poradenství, § 2
"Tímto zákonem nejsou dotčena oprávnění advokátů, komerčních
právníků a auditorů, popřípadě jiných osob a orgánů, upravená
zvláštními předpisy.1a) Dotčeno není ani právo fyzické nebo
právnické osoby požádat o právní pomoc a finančně ekonomickou radu ve věcech daní a ve věcech, které s daněmi přímo souvisejí,
i jinou fyzickou osobu než je daňový poradce; tato jiná osoba však
nesmí poskytovat uvedenou pomoc nebo rady soustavně za účelem
dosažení zisku,2) nejde-li o osoby uvedené ve větě první."
Účetní - OSVČ, který není daňový poradce (viz.výše), by neměl klientům fakturovat za zpracování daňového přiznání. Podle mého názoru ale může fakturovat za zpracování podkladů pro výpočet daně, podkladů pro přehledy na OSSZ a ZP.
Je to ale jen můj názor, samozřejmě budou i jiné.
Děkuji moc za odpovědi a počkám ještě i na další.
To jsou mi tedy "novinky". Takových účetních, co zpracují i daňové přiznání musí být mnoho....Kolik jich tohle ví?
Zase nějaká bouře ve sklenici vody?
nejdřív nesmím zpracovávat účto na PC klienta a v programu klienta a teď už ani nesmím fakturovat zpracování daňového přiznání?????
Hlavně, že ti nahoře pak mohou rozkrást mnou zaplacené pokuty :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2011 10:55
Dobrý den, prosím Vás, teď jsem se tady dozvěděla, že jsem si udělala průšvih. Kamarádovi se nechtělo počítat daňové přiznání a tak mě poprosil, ať mu to udělám, protože tomu trochu rozumím a opravdu neměl nic těžkého, jen těch dokladů bylo malinko víc. Tak jsem mu to udělala a on mi za to dal 1900 Kč a já mu na to vystavila pokladní doklad za zpracování daňového přiznání, jelikož jsem se domnívala, že mě to nijak neohrozí, protože je to příležitostný příjem do 20 tis. a nebo prostě příjem 6 tis., kdy nejsem povinna podávat daňové přiznání, když jsem normálně zaměstnaná. Nakonec i kamarádka z živnostenského úřadu mi říkala, že když to je jednou že se nic neděje, že nemusím mít ŽL. Ale tady mi bylo řečeno, že je to pěkný průšvih, že na to musí být ŽL, tak fakt nevím. Byla jsem ráda, že i on si to může dát do nákladů. Mám to tedy od něj stáhnout zpátky ten doklad? Nebo na něj mám napsat třeba administrativní práce nebo něco jiného? Poradíte mi někdo? Jak to nejlépe vyřešit? Žádný jiný příjem z takovéto činnosti jsem neměla.