Re: Minimální mzda
Jde o zaměstnance (5 let) teď byli zaměstnanci právě převedeni pod novou firmu a obdržel za měsíc únor výplatní pásek na kterém je uvedena hrubá mzda 5900,- což se mi opravdu nezdá. Podle toho co jsem viděla tak bych řekla že firma zaměstnance pěkně podvádí. Co by měl zaměstnance v tomto případě teda udělat.
Předchozí zaměstnavatel ukončil pracovní smlouvu se zaměstnanci a ti přestoupili k jínému zaměstnavateli. v pracovní smlouvě je uvedenu mzdu která je tvořena pevnou složkou a pohyblivou. Pevná složka je dána 50Kč/hod. Zaměstnanec není invalida, nebyl nemocen, neměl neplacené volno. (odpracoval 20 dní 160 hodin) .
Tak nevím co stím ???????
jestlliže tedy splňuje všechny obecné přepoklady pro vyplácení mzdy, sjednané v PS, tak za 160 hod. má mít mzdu 8.00.-Kč, k tomu případně něco pohyblivého. Vámi uváděná mzda(předpokládám, že je v hrubém) je jasně pod touto hranicí, takže zam-tel porušil ujednání PS a zam-ce prachsprostě okradl.
Já bych doporučil, pokud má zam-nec zájem i nadále tam pracovat, písemně vyzvat zam-tele k doplacení zbývající částky mzdy, jinak bude následovat stížnost na OIP, která by mohla skončit fin.postihem zam-tele.
Pokud tam nechce dále pracovat, má možnost okamžitě zrušit PP dle § 56 b) ZP s nárokem na odstupné(3xnásobek).
Určitě tam nehraje roli ani např. exekuce nebo nějaké srážky, Vámi uváděná mzda ja hrubá, ano?Čili jasně neodpovídá sjednané mzdě v PS.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2011 12:35
Měla bych dotaz ke mzde může být zaměstnanci který odpracoval 20 dní (160 hodin) za měsíc únor vypočítána hrubá mzda 5900 ??? Dostal se mi totiž do rukou výplatní pásek kdy je uvedena tato hrubá mzda viz. výše. Smlouvu má zaměstnanec na dobu neurčitou mzda se skládá z pohyblivé a pevné složky.