Re: Odpisy
Dotaz je srozumitelný a možná i zbytečný pokud jste skutečně pochopila rozdíl mezi účetním a daňovým odpisem. Účetní odpis se zaúčtovat musí. Když má firma "blbě" nastaveno, že účetní = daňový, tak se dostává do problému právě při přerušení odpisu, protože v této chvíli se odpisy již nerovnájí.
Účetní odpis se účtovát musí, uplatnit daňové je právo
Děkujůůůů, já jsem si to myslela, jen jsem se chtěla ujistit.
Od nového roku jsem převzala účetnictví, odepisujeme barák. Tak jsem chtěla po původní účetní vysvětlivky, ale že prý o odpisy se stará náš daňový poradce...... ????
Tak ještě dotaz......když tedy nebyl v roce 2009 žádný daňový odpis, paní účetní žádný účetní odpis neudělala, tak s tím asi už nic neudělám, že?
A ještě jeden... Když se v roce 2010 někdy v červnu kupovalo auto, daňové odpisy jsou nastaveny na ty mimořádné (výši by mi měl říci daňový poradce?), účetnictví ještě nemáme ukončeno - až v červnu daní z příjmu - můžu ještě do roku 2010 udělat účetní odpis tohoto auta? Výši si nastavím na základě rozhodnutí vedení?
Děkuji moc....
mrkněte sem
http://ucetnisvet.firemni-web.cz/nova-stranka-102418/
>Děkujůůůů, já jsem si to myslela, jen jsem se chtěla
>ujistit.
>Od nového roku jsem převzala účetnictví, odepisujeme
>barák. Tak jsem chtěla po původní účetní vysvětlivky,
>ale že prý o odpisy se stará náš daňový poradce......
>????
>
>Tak ještě dotaz......když tedy nebyl v roce 2009 žádný
>daňový odpis, paní účetní žádný účetní odpis
>neudělala, tak s tím asi už nic neudělám, že?
S tím už opravdu nenaděláte nic.
>A ještě jeden... Když se v roce 2010 někdy v červnu
>kupovalo auto, daňové odpisy jsou nastaveny na ty
>mimořádné (výši by mi měl říci daňový poradce?), účetnictví
>ještě nemáme ukončeno - až v červnu daní z příjmu -
>můžu ještě do roku 2010 udělat účetní odpis tohoto auta?
> Výši si nastavím na základě rozhodnutí vedení?
>
>Děkuji moc....
U mimořádných odpisů snad ani nelze nastavit daňový = účetní.O době po kterou budete odpisovat, by měl rozhodnout někdo z vedení - případně ten kdo auto bude využívat. Stanovíte nějak v souladu s úžíváním auta, pokud bude jezdit denně xxx km tak třeba i 3 roky, při občasných služebních výjezdech možná 8, většina firem má nastaveno na 5.
Nevím jak "dobrého" daňového poradce máte, daňový odpis Vám asi vypočítá s účetním snad poradí, nebo řekne, že z hlediska daní je to v pořádku a účetní ho nezajímají - to prý je věc auditora.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2011 13:51
Jsem začátečník :o)
O odpisech jsem si přečetla jak tady, tak i jinde spoustu informací. Vím jaký je rozdíl mezi účetními i daňovými, teď jsem si přečetla i odpověď na jednu z mých otázek a to jak se účtují.
Takže .... účetní odpisy se odráží v účetnictví....daňové ovlivňují daň z příjmu, ale neúčtují se.
Teď bych se chtěla zeptat:
Když firma má nastaveno, že účetní se rovnají daňovým.....
Za rok 2009 byla firma ve ztrátě, tudíž neuplatňovala daňový odpis...Musí se ÚČETNÍ odpis proúčtovat?
Tak teď nevím, zda je dotaz srozumitelný...
Děkuji