Výživné

• (neregistrovaný)

7. 4. 2011 6:42

Dobrý den, řeším neobvyklou situaci, tedy alespoň pro mě neobvyklou. Přišel mi výkon rozhodnutí na srážky ze mzdy pro výživné. Minulý týden se zaměstnanec rozváděl a už asi týden předtím přišel výkon rozhodnutí na dlužné a běžné výživné. Zaměstnance ještě nemá rozsudek. Tvrdí, že má vyživovací povinnost na dvě děti. Z čeho mám tedy vycházet pro správné určení srážky ze mzdy? Co si od něj mám vyžádat? Od čtvrtka je rozvedený, ale papírově to podložené ještě není, takže ho budu stále považovat za ženatého a tudíž jako že vyživuje ještě manželku? Co je vyživovací povinnost na manželku? Co s tím, jak tvrdí, že má vyživovací povinnost na dvě děti? Má mi doložit nějaký papír od soudu? Nějak nechápu to, že má vyživovací povinnost určenou dříve, než se rozvedl. Prosím poradí mi někdo s postupem? Moc dííky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 4. 2011 6:52

M. (neregistrovaný)

Re: Výživné
      Omlouvám se, vyživovací povinnost na manželku je asi blbost, měla jsem na mysli nezabavitelnou částku na manželku. Nezabavitelná částka na manželku se při výpočtu srážek ze mzdy zadává, když manželka nemá žádný výdělek nebo je to částka, která se zadává při výpočtu vždy, když má manželku?

• 7. 4. 2011 8:35

RenataH (neregistrovaný)

Manželka se jako vyživovaná osoba (nezabavitelná částka) zadává vždy, s jejím příjmem to nesouvisí. Děti, na jejichž výživné je nařízen výkon rozhodnutí, za vyživované považovat nebudete. Já bych v tomto případě ani manželku nepovažovala za vyživovanou osobu (to výživné dluží jí ?), jak by jí mohl vyřživovat, když jí dluží i výživné na děti ?

• 7. 4. 2011 9:30

M. (neregistrovaný)

>>>Dobrý den, řeším neobvyklou situaci, tedy alespoň pro
      >>>mě neobvyklou. Přišel mi výkon rozhodnutí na srážky
      >>>ze
      >>>mzdy pro výživné. Minulý týden se zaměstnanec
      >>>rozváděl
      >>>a už asi týden předtím přišel výkon rozhodnutí na
      >>>dlužné a běžné výživné. Zaměstnance ještě nemá
      >>>rozsudek.
      >>>Tvrdí, že má vyživovací povinnost na dvě děti. Z čeho
      >>>mám tedy vycházet pro správné určení srážky ze mzdy?
      >>>Co
      >>>si od něj mám vyžádat? Od čtvrtka je rozvedený, ale
      >>>papírově to podložené ještě není, takže ho budu stále
      >>>považovat za ženatého a tudíž jako že vyživuje ještě
      >>>manželku? Co je vyživovací povinnost na manželku? Co
      >>>s
      >>>tím, jak tvrdí, že má vyživovací povinnost na dvě
      >>>děti?
      >>>Má mi doložit nějaký papír od soudu? Nějak nechápu
      >>>to,
      >>>že má vyživovací povinnost určenou dříve, než se
      >>>rozvedl. Prosím poradí mi někdo s postupem? Moc
      >>>dííky.
      Nezabavitelná částka na manželku se při
      >>výpočtu
      >>srážek ze mzdy zadává, když manželka nemá žádný
      >>výdělek nebo je to částka, která se zadává při výpočtu
      >>vždy,
      >>když má manželku?
      >Manželka se jako vyživovaná osoba (nezabavitelná
      >částka) zadává vždy, s jejím příjmem to nesouvisí. Děti, na
      >jejichž výživné je nařízen výkon rozhodnutí, za
      >vyživované považovat nebudete. Já bych v tomto případě ani
      >manželku nepovažovala za vyživovanou osobu (to výživné
      >dluží jí ?), jak by jí mohl vyřživovat, když jí dluží
      >i výživné na děti ?
      Tak myslíte, že nemám zadávat nezabav. částku na manželku (i když vlastně ještě nesjou rozvedení)? Ve výkonu rozhodnutí je jako oprávněný syn (20 let), takže předpokládám, že výživné budu posílat na jeho účet, když je plnoletý. Pak má údajně vyživovací povinnost ještě na jedno dítě, ale to v tomto výkonu rozhodnutí není zmiňováno, takže na něj má jiný výkon rozhodnutí o srážkách. Takové dítě také nemám považovat za vyživované, když jeho se týká jiný výkon rozhodnutí?

• 7. 4. 2011 9:32

M. (neregistrovaný)

Ještě doplním, na druhé dítě srážky ze mzdy neprovádíme, zaměstnanec platí sám.

• 7. 4. 2011 10:58

M. (neregistrovaný)

Při výpočtu zahrnu nezabavitelnou částku na manželku, přeci jen ještě nemám papír, že jsou rozvedení. Opravdu se nezapočítává nez. částka i na děti, na které je jiný výkon rozhodnutí než na základě kterého nyní musím provést srážku ze mzdy? Přijde mi to divné. Pak má zaměstnanec daleko nižší čistou mzdu a z čeho má brát na výživné na těch dalších dětí, když výživné platí sám, bez srážek u zaměstnavatele. To mu pak nic nezbyde.

• 7. 4. 2011 11:27

Líba (neregistrovaný)

To dítě, v jehož prospěch je nařízen výkon rozhodnutí pro pohledávky výživného, nemůžete započítat do vyživovaných osob. To druhé, na které platí sám, započítáte, ale měl by vám donést rozhodnutí soudu, že je povinen mu poskytovat výživné. Manželku bych tento měsíc taky ještě započítala.

• 7. 4. 2011 12:07

M. (neregistrovaný)

Hodná, moc děkuji za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).